A felújítási munkálatok hetek óta folyamatosak Halmajon

A Kossuth és Táncsics utcák sarkán található épület
A Kossuth és Táncsics utcák sarkán található épület - © Fotó: Juhász-Léhi István
Halmaj – A görögkatolikus egyház közel 4.5 millió forinttal segíti Halmajt a vihar után.

Mint arról korábban beszámoltunk, komoly károk érték Halmajt is a június 21-ei viharban és jégesőben.

– Ebben az épületben korábban általános iskola működött – mutatott a Kossuth és Táncsics utcák sarkán található épületre Béres Sándor, Halmaj alpolgármestere, ami szintén megsérült. – Most már jó ideje más funkciót tölt be, hiszen az önkormányzat egy vállalkozásnak adta ki bérbe, immár több mint egy évtizede. Közel 20-25 csökkent munkaképességű dolgozó tevékenykedik ott: munkaruha­-készítéssel foglalkoznak.

A júniusi jégkárban az épület tetőszerkezetének 80 százaléka megsérült, ezért új héjazat kerül rá.

– A ház tetejének egyharmadát új cserép fedi, de újra kellett lécezni, és a faszerkezetet is újjá kellett építeni – mondta Béres Sándor.

A települést ért károkról szólva kiderült: a felújítási munkálatok folyamatosak hetek óta.

Falugyűlés is lehet

– Szeretnénk megköszönni a görögkatolikus egyháznak a segítségét, amely közel 4.5 millió forinttal segíti önkormányzatunkat. Ezt Halmaj szeretné majd kiegészíteni 6-7 millió forintra, hogy a rászorultakon, az elesett családokon segíteni tudjunk – fogalmazott Béres Sándor alpolgármester. – Sajnos az öngondoskodás hiánya vagy felelőtlenség miatt elég sok család nem foglalkozott biztosítással, nem volt nekik. Ezen családok, és ott, ahol nevelt gyerekek vannak, megkapják az elkülönített összeget. Igyekszünk igazságosan és arányosan elosztani a pénzt úgy, hogy az érezhető legyen.

Béres Sándor hangsúlyozta, hogy a vihar után az önkormányzat azonnal biztosította a házak megóvására a fóliát és a lécet – minden család részére.

– Az önkormányzati épületekben keletkezett kár viszont más lapra tartozik, hiszen ha a Belügyminisztérium befogadja pályázatunkat, vis maior keretből a kármentesítést meg tudjuk oldani – tette hozzá.

Mint elhangzott: két gazdasági épület teljesen tönkre­ment a jégesőben, de az étkezde raktára és a sportöltöző is megsérült. Ezeket a halmaji önkormányzattal igyekszünk minél rövidebb időn belül közmunkások bevonásával helyreállítani.

– Sok még a gond, de ez természetes egy ilyen katasztrófa után – hangsúlyozta. – Elképzelhető, hogy a közeljövőben falugyűlést hívunk össze ebben a témában.

Kérdésünkre, hogy élt-e már át hasonló vihart, igennel válaszolt a halmaji alpolgármester.

– A 90-es években volt egy óriási vihar, saját ingatlanom tetőszerkezete és tűzfala semmisült meg – árulta el.

– ÉM-JLI –