A felügyelet kezdeményezte a MÁV biztosító engedélyének visszavonását

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzügyminisztere előzetes hozzájárulását kérte a MÁV Általános Biztosító Egyesület működési engedélyének visszavonásához – tudatta pénteken közleményben a hatóság. A formális lépés azután vált szükségessé, hogy a biztosító csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a tagok többsége elutasította, hogy tagdíj-kiegészítéssel, pótbefizetéssel pótolják az egyesület tartalék- és tőkehiányát.

A MÁV biztosító függő kárainak állománya 10 ezer darab, értéke 9 milliárd forint. A közgyűlés elutasító döntése után az egyesület tőkehiánya azzal jár, hogy a tagoknak kell helyt állniuk az általuk okozott károk egy részéért, mert jelenleg a becsült kötelezettségeknek csak körülbelül felére van fedezet – derül ki a PSZÁF közleményéből.

A pénzügyminiszteri válasz időpontjához igazodva a felügyelet olyan ütemezést fog kialakítani a biztosító működésének megszüntetése kapcsán, hogy az ügyfelek és a fogadó biztosítók számára megfelelő idő, 30 nap álljon rendelkezésre a döntés meghozatalához. A PSZÁF arra törekszik, hogy az átszerződések és a MÁV biztosító kárfelelősségének határnapja a biztosítási negyedévhez igazodjon.Sporthírek