A felszámolás elrendeléséig fizetnie kell a károkat az Astra fióktelepének

Akt.:
Miskolc, 2015. augusztus 27. A román Astra biztosító miskolci irodája 2015. augusztus 27-én. Fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a biztosító.
Miskolc, 2015. augusztus 27. A román Astra biztosító miskolci irodája 2015. augusztus 27-én. Fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a biztosító. - © MTI Fotó: Vajda János
Budapest, 2015. augusztus 27., csütörtök (MTI) – A román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását. A már bekövetkezett károkat érdemes mihamarabb jelezni a fióktelepnél – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán fizetésképtelenné nyilvánította az Astrát, megvonta működési engedélyét és felszámolást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A jegybank csütörtöki közleményében ismerteti: a romániai Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító – illetve annak magyarországi fióktelepe – a biztosító tevékenységi engedélyének visszavonásáról rendelkező román felügyeleti döntés után is köteles teljesíteni biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségeit és rendezni a díjfizető ügyfelek, illetve a vétlen károsultak kárait mindaddig, amíg a román bíróság el nem rendeli a biztosító felszámolását.

A biztosító a felszámolás elrendeléséig, illetve a román törvények előírása szerint ezt követően egy átmeneti időszakig (az ügyfélszerződések fennmaradásának időpontjáig) köteles rendezni a díjfizető ügyfelekkel szembeni károkat. Az e célra létrehozott romániai és magyar garanciaalapok csak ezt követően veszik át a kártalanítási feladatokat.

A magyarországi fióktelep valamennyi kommunikációs csatornáján – online, e-mailben vagy telefonon – a megszokott módon fogadja a kárbejelentéseket és kezeli az ügyfelek ügyeit – erősítette meg az MNB az Astra Fióktelep vezetőivel történt csütörtöki egyeztetése nyomán.

A jegybank azt javasolja, hogy a biztosító kárt szenvedett ügyfelei mielőbb jelentsék be kárigényüket az Astra Fióktelephez, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében a károkozó biztosítottak mellett a vétlen károsultak is.

Az MNB szerint célszerű volna, ha az ügyfelek Astra-biztosításaikat évfordulóra felmondva más biztosítónál kötnék újra. A jegybank szerint az Astra Fióktelep együttműködése esetén lehetőség van a még nem lejárt évfordulójú – például kgfb – biztosítási szerződéseknek a két fél közös megegyezésével történő akár azonnali megszüntetésére is. A kgfb esetében azonban más biztosítónál ugyanezen időpontban új szerződést kell kötni, különben a kieső időszakra magas fedezetlenségi díjat kell fizetni – teszi hozzá.

Az MNB ismételten hangsúlyozta, az Astra Fiókteleptől és a közvetítőktől elvárja, hogy ne kössenek és közvetítsenek újabb biztosítási ügyfélszerződéseket.

Az ügyfelek tájékoztatása érdekében a jegybank rövidesen a legfontosabb kérdéseket és válaszokat összefoglaló fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentet meg honlapján.

A CLB Biztosítási alkusz ugyancsak csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s