A Felsõ-Tisza vidéken apadnak a folyók, a Zagyván viszont újabb áradás jöhet

Apadnak a folyók a Felsõ-Tisza vidékén és – ugyan kevéssel – de a belvízzel elöntött terület is csökkent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tájékoztatta a Független hírügynökséget pénteken Bodnár Gáspár, a Felsõ – Tisza – vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetõje. A Zagyván és Ipolyon viszont újabb áradásra számítanak a szakemberek.

Apad a Felsõ-Tisza, a Szamos és a Túr folyó is. Ezeknél a folyóknál jelenleg nincs készültség, nem várható ugyanis újabb áradás. A Kraszna csütörtökön tetõzött Kocsordnál, most lassan apad. A folyó 64 km hosszú védvonalán I. fokú árvízvédelmi készültség van.

Kevéssel ugyan, de csökkent a belvízzel elöntött terület is Szabolcsban – tájékoztatott Bodnár Gáspár. Csütörtökön még 12400, pénteken reggel azonban már csak 12000 hektár volt víz alatt. Mivel a Tisza is apad, megnyitották a tiszaszalkai zsilipet, azon keresztül vezetik ki a belvizet. A belvízvédelmi készültséget a Bereg folyón és a Tisza-Szamosközben is elsõfokúra mérsékelték..

Felsõszabolcs mindhárom belvízvédelmi szakaszán és a Szamos-Krasznaközben továbbra is II. fokú a készültség. Ezeken a helyeken a szivattyútelepek több mûszakban üzemelnek. Csütörtökön 1,9 millió köbméter belvizet szivattyúztak ki innen, és összesen 162-en dolgoztak a védekezésen.

Újabb áradást várnak viszont a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Zagyván és Ipolyon. Olvad ugyanis a hó a Mátra északi oldalán. Ráadásul pénteken nyugat felõl egy ciklon éri el a Zagyva és Ipoly vízgyûjtõjét, esõvel és záporokkal. Az elõrejelzések szerint a szombat reggelig lehulló csapadék mennyisége a Zagyva vízgyûjtõjén a 10 millimétert is meghaladhatja.

A Kiskunsági Nemzet Park területén 1150 hektár szántót és 1100 hektár legelõt öntött el a belvíz.