A felnőttek egynegyede szenved álmatlanságban

A fejlett országok felnőtt lakosainak legalább egynegyede szenved álmatlanságban, 10 százalékuknak pedig súlyos az állapota. Magyarországon csaknem másfél millió ember szenved ebben a betegségben és a legtöbben nem is tudják, hogy éjszakai nyugtalan álmuk, nappali aluszékonységuk éshorkolásuk kóros elváltozást jelent. Mindezt Szakács Zoltán főorvos, a magyar Alvás Társaság vezetője mondta el a Somnocenter alvásdiagnosztikai központban, amelyet a jövő héten nyitnak meg.

Az elalvásos balesetek felét az alvászavarral összefüggő betegségek okozzák. A Közlekedésbiztonsági Felügyelet – felismerve a probléma súlyosságát – felkérte az Alvás Társaságot, hogy júniusig készítsen egy olyan felmérést, tervezetet, amellyel csökkenteni lehet az ilyen balesetek kockázatát.

Még azokon is nehéz segíteni, akiknél háziorvosuk felismerte az alvászavar tüneteit. Az országban csak 8 labor és 20 ágy van, ahol meg tudják állapítani, mi okozza a kialvatlanságot – mondta Szakács Zoltán. A beutalt több mint 4 ezer beteg sokszor 1-1,5 évet vár, míg diagnosztizálják pontos baját és ezzel megfelelő kezeléshez jut – tette hozzá.

A magántulajdonban lévő alvásdiagnosztikai központ ezen a problémán segíthet. Azokat a várólistán lévő betegeket, akik ki tudják fizetni az 500 eurós térítési díjat, a központban azonnal megvizsgálják – közölte Koczó Levente, a központ vezetője. Éjszaka álmukban mérik többek között a betegek agyhullámait, szív- és szemmozgásukat, izomtónusukat, véroxigén-szintjüket. Az egynapos bennfekvés után a szakorvosok pontos képet kapnak arról, hogyan lehet meggyógyítani a beteget.

Az alvászavar szinte valamennyi típusára van megoldás: a betegeket ki lehet gyógyítani a bajból, vagy tünetmentessé lehet tenni a kórt – jelentette ki Szakács Zoltán. A diagnózis dönti el, hogy az orvos mit ír fel. Az alvászavarra megoldás lehet a gyógyszer, a szájprotézis, a speciális maszk, az életmódváltás, a fogyókúra, a hálószoba körülményeinek megváltoztatása, azaz egy jó matrac, a páratartalom emelése vagy az elsötétítés – mondta el a főorvos.