A feljutásra emlékeztek Ózdon

Akt.:
A feljutásra emlékeztek Ózdon
Ózd – 50 évvel ezelőtt jutott fel először a magyar labdarúgás legmagasabb osztályába az Ózdi Kohász.

Borbás Zoltán, Szurdoki István, Frenkó László és játszótársaik neve máig jól cseng az észak-borsodi régióban. A helyi „Aranycsapat” még élő tagjait köszöntötte a város vezetése a Stadion klubhelyiségében. Fazekas Zoltán alpolgármester ünnepi köszöntőjében előbb néhány mondatban felidézte az 1960-61-es szezon történéseit, majd egy csekély ajándékkal köszönte meg az egykori labdarúgóknak a fekete-fehér színekben nyújtott fáradozásaikat.
– Nekem a labdarúgás volt az életem – mondta Szurdoki István egykori labdarúgó. – Bár elvégeztem a kohóipari technikumot, a Testnevelési Főiskolát, de mindig a labdarúgás volt a középpontban. A ’61-es bajnokcsapat olyan volt, mint egy nagy család. Úgy szerettük egymást, mint a testvérek, és ez volt az a plusz erő, ami az NB I-ig vitt minket. Az összes első osztályú mérkőzés emlékezetes maradt számunkra, bár az a mai napig fáj mindnyájunknak, hogy pont a bányászvárosok fogtak össze ellenünk, és egy év után búcsúztunk az élvonaltól.
Az 1961-es bajnokcsapat tagjai 25 évvel ezelőtt elevenítették fel először az NB I-be jutásukat. Akkor az Ózdi Kohászati Üzemek szociális igazgatója, Dr. Kovács Károly kezdeményezte az összejövetelt, és az ünnepség egy Salgótarján elleni visszavágó mérkőzéssel egészült ki.
„Ötven évvel ezelőtt nem csupán labdarúgónak, hanem ózdi embernek volt jó lenni. A közönség nagyon szerette a csapatot. A fotók bizonyítják, hogy bajnoki mérkőzéseken még a fákon is lógtak az emberek, de az edzőmérkőzéseinkre is legalább háromezren kilátogattak. Az idősebbek ma is sokszor megállítanak az utcán, hogy felidézzünk egy-egy mérkőzést, vagy egy-egy gólt” emlékezett Borbás Zoltán egykori labdarúgó.
Első NB I-es évében az Ózdi Kohász Kálnay László edző irányításával 9 győzelem mellett 3 döntetlent és 14 vereséget könyvelhetett el, és csupán rosszabb gólkülönbségének köszönhetően szorult a Salgótarján és a Komló mögé a tabellán. Huszonhat mérkőzésen harminchétszer talált be az ellenfelek hálójába, legtöbbször Csernai Tibor (19 gól) volt eredményes.