A felemelt gyógyszerárak miatt kevesebb lombikbaba születhet

Budapest – 17 ezren írták alá a Lombikbaba Alapítvány nyílt levelét, amellyel többek között azt szeretnék elérni, hogy az egészségügyi tárca nagyobb mértékben támogassa a lombikprogramhoz szükséges hormonkészítményeket és ne csökkentse a támogatott beavatkozások számát.

A petíciót az alapítvány kuratóriumának tagjai szerdán adták át Horváth Ágnesnek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának.

A januári gyógyszerár-változások hatására másfélszeresére emelkedtek az eddig is drága hormonkészítmények. Így a legtöbb esetben százezer forintnál is többet kell csak a gyógyszerekre fizetnie azoknak a pároknak, akiknek csak a lombikprogram ad esélyt a gyermekáldásra – mondta Monek Petra, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A jelenlegi árak mellett a szegényebb meddő pároknak esélyük sincs a beavatkozásra.

A lombikprogram keretében jelenleg 5 próbálkozást támogat az állam, de felmerült, hogy a jövőben már csak 2 beavatkozást állna az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az alapítvány szerdán átadott nyílt levelében azt is kéri a tárcától, hogy ne csökkentse a támogatott beavatkozások számát. Önköltségi alapon ugyanis szinte megfizethetetlen a lombikprogram. Ez az intézkedés a kormány célkitűzéseit sem szolgálná, mert nem csökkentené a népesség fogyását – állítják a kuratórium tagjai.

Horváth Ágnes a petíció átvételekor közölte: nyitottak az alapítvány kéréseire. Ígéretet tett arra, hogy – bár egyelőre a kórházátalakítás végrehajtásával vannak elfoglalva – még tavasszal reagálnak a felvetett problémákra.

A meddőség Magyarországon csaknem 150 ezer párt érint, közülük évente 20 ezren fordulnak orvoshoz. A lombikprogramban résztvevők 75 százaléka sikerrel jár: gyermeke születik. Jelenleg az összes újszülött közül 2 százalék lombikbaba. Az országban 11 meddőségi központ mőködik: 5 a fővárosban, ezen kívül Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Győrben és Tapolcán.