A felelős gondolkodást szeretnék erősíteni Sátoraljaújhelyen

Akt.:
A felelős gondolkodást szeretnék erősíteni Sátoraljaújhelyen
Sátoraljaújhely – Az újhelyiek a kormányrendelet módosítását kezdeményezik.

Július 1-jén lép életbe a családi otthon­teremtési támogatási rendszer, amellyel kapcsolatban a napokban Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, megítélése szerint a rendelet ebben a formában számos visszaélésre ad alkalmat, ezért a képviselő-testület több ponton kezdeményezi a térség országgyűlési képviselőjén keresztül a 12/2001. (I.31.) számú Kormányrendelet módosítását.

Ne bemondásra

– Maga a kormányrendelet nagyon jót akar, hiszen azt a célt tűzi ki, hogy főleg a pályakezdő fiatalok, akik család­alapítás előtt állnak, könnyebben tudjanak maguknak otthont teremteni – mondja Szamosvölgyi Péter. – Ez rendjén is van, mi is azt szeretnénk, ha a sátoraljaújhelyi fiatalok itt találnának munkát, itt alapítanának családot, teremtenének egzisztenciát és biztos jövőt maguknak. A távlati célunk nekünk is ez, valamint még az is, hogy az innen elszármazottak is visszatérjenek a városba. Azoknak egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogy tesszük.

Szamosvölgyi Péter több olyan pontot is felsorolt, amely szerinte korrigálásra vár.

– Azt szeretnénk elérni, hogy például az élettársi kapcsolat ne bemondásra történjen, hanem ezt közjegyző előtti nyilatkozattal erősítsék meg és az adott települések önkormányzata a helyszínen győződjön meg arról, a nyilatkozattevők valóban egy háztartásban élnek. Ugyanis a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, előfordult, hogy olyanok nyilatkoztak az élettársi kapcsolatról, akik nemhogy egy háztartásban, de még egy megyében sem éltek. Ugyanúgy nem szeretnénk, ha valaki a közmunkára vállalná a kedvezményt, hanem minimum egy év munkaviszonnyal és határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezzen, hiszen e biztosabb egzisztencia esetén könnyebben teljesíthetők a feltételek. Ugyancsak emiatt szeretnénk az önrész mértékét 10-ről 30 százalékra emelni. Azt pedig végképp szeretnénk elérni, hogy az adott települések önkormányzatának legyen véleményezési joga arról, hogy az adásvétel a település fejlődése szempontjából szükséges-e. Ezzel elejét lehetne venni olyan anomáliáknak, hogy olyan ingatlanok cseréljenek gazdát, amelyek a település rendezési tervében például pár éven belül szanálási listán lennének.

Nyilvántartás

A sátoraljaújhelyi polgármester szerint indokolt lenne, hogy a pénzintézetek vezessenek egységes nyilvántartást a támogatást igénybe vevőkről.

– Ezzel elkerülhető lenne, hogy egyesek több pénzintézetnél is folyamodjanak néhány éven belül támogatáshoz. Mindezek a korábbi félszocpolos támogatások miatti visszaélések miatt lennének szükségesek, hiszen a támogatási rendszer jelenlegi formájában azokat is ösztönzi, akik felelőtlen módon akarnak rögtön pénzhez jutni, értéktelen, romos ingatlanokba akarnak beköltözni, amelyekkel nem kívánnak különösebben törődni. Azt szeretnénk, ha ez a támogatási rendszer azokat érintené, akik felelősen, hosszú távra gondolva szeretnének egzisztenciát, családot, otthont teremteni – tette még hozzá Szamosvölgyi Péter.

ÉM-BG