A fél megye víz alatt

A fél megye víz alatt
Miskolc, Sárospatak – 3,8 milliárd forintos mezőgazdasági terméskiesést összesítettek eddig Borsodban.

247 ezer hektár összterületen gazdálkodnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Arra voltunk kíváncsiak, a nyári áradásokés az azóta is tapasztalható belvizek mennyiben érintették megyénkben a mezőgazdaságot.


Súlyos a helyzet

– Nagyon súlyos a helyzet – mondta érdeklődésünkre Fodor László, megyei vezető falugazdász. – 20 ezer hektárt teljesen tönkretett az ár– és a belvíz, és még 20 ezer hektáron keletkeztek további másodlagos károk. Ez azt jelenti, hogy eddig összesen 3,8 milliárd forint az a kárérték, ami a terméskiesés miatt a megyében keletkezett. Idén megfordult a helyzet, eddig a dombvidéken termett a gyengébb minőségű búza, ezen a nyáron viszont a Csereháton és Gömörben aratták a jó minőségű kenyérgabonát. Miután a síkvidékeken sok helyen nem tudták a belvíz miatt elvégezni a szükséges növényvédelmi teendőket, ezért néhol annyira elharapózott a gombásodás, hogy a learatott búzát állati takarmányozásra sem lehetett felhasználni.

Fodor László elmondta, tavaly 25 ezer hektár energetikai felhasználású repcét vetetettek ősszel, idén a még mindig meglévő belvíz miatt ez 23 ezer hektárra csökken. Ebből 20 ezer hektárt már elvetettek, és úgy néz ki, a maradék 3 ezer hektárt is bevetik szeptember végéig. Őszi búzából 101 ezer hektárt terveznek bevetni. Ebből eddig 30 ezret sikerült realizálni. A magnak legkésőbb október 20-ig a talajba kell kerülni, ha jó termést szeretnének jövőre, bár a novemberben talajba kerülő mag is kalászba borulhat tavasszal, ha nem lesz kemény fagy télen.


100 ezer hektár vizes

Demjén Sándor, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei vízgazdálkodási szakreferense érdeklődésünkre elmondta, a megyében összesen 100 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen nem lehet jelenleg munkát végezni. Ebből 25 ezer hektár van elöntés alatt, 75 ezer hektár pedig annyira átázott, hogy a munkagépek nem mehetnek rá a területre. Sok helyen lábon áll még a búza és a napraforgó betakarítása is késik a belvízhelyzet miatt.

Nagyon rossz a helyzet a Bodrogközben is – tudtuk meg Vinnai Miklóstól, a Bodrog-menti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat elnökétől. Itt jelenleg 6500 hektár a belvízzel elöntött terület és közel 15 ezer hektárra nem lehet rámenni a munkagépeknek, azaz a 35 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület mintegy 40 százaléka érintett a belvíztől. Jelen pillanatban is folyamatosan védekeznek, 6 szivattyútelep napi 150 ezer köbméter vizet szivattyúz ki a bodrogközi átázott területekről.

– A szomorú csak az, hogy ennek semmi látszatja nincs, akkora az utánpótlás – tette hozzá Vinnai Miklós.

ÉM-BG


 Bodrogközi védekezés

6 szivattyútelep

4 szivattyútelep 24 órás üzemben

2 szivattyútelep napi 16 órás üzemben

kiszivattyúzott vízmennyiség: 150 millió liter naponta