A fekete gazdaságtól a versenyképességig Miskolcon

Miskolc – Érdekfeszítő előadások sora hangzott el a VIII. Regionális Tanácsadási Konferencián. A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Központjában négy szekcióban tanácskoztak a küldöttek.

Tompa Krisztián, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője a fekete gazdaság alakulásáról beszélt. Elmondta, hogy évente ezer fantomcéget és több, mint ötszáz egyéni vállalkozót törölnek a nyilvántartásból. Továbbra is magas a bejelentetlenül foglalkoztatottak száma és nem segít a társadalom hangulata: a közvélekedés szerint ugyanis nem nagy bűn az adóeltitkolás.

Dr. Nagy Zoltán, a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense Szlovákia és Magyarország európai pozícióit hasonlította össze. Északi szomszédunk 2002-től komplex – adó, nyugdíj, egészségügyi és szociális – reformcsomagot valósít meg, két év alatt tíz százalékos GDP-különbséget „vert” ránk, a foglalkoztatási mutatóban pedig három százalékos az előnye velünk szemben. A magyar munkanélküliségi adatok egyre romlóak, foglalkoztatási rátánk alapján pedig hátulról a harmadik helyen állunk Európában. A tanszékvezető szerint versenyképességünk visszaszerzéséhez először azt kell elérnünk, hogy segélyből ne lehessen több bevételre szert tenni, mint a munkából.