A fejlesztésekre is koncentrálnak Nyírkarászon

A fejlesztésekre is koncentrálnak Nyírkarászon
A fejlesztésekre is koncentrálnak Nyírkarászon
Nyírkarász – Korlátozottak a pályázati lehetőségeik, és a korábbinál kevesebb a normatív támogatás is, hisz 2007. január 1-jétől lekerültek a társadalmi és infrastrukturális fejlettségben elmaradottak listájáról. Karászi mindennapok. Az idén megjelent nyirkarászi cikkeink közül néhány letölthető letölthető [.pdf – 49KB]

A 2006-os nyírkarászi önkormányzati évről szólva Félegyházi Gáborpolgármester dióhéjban annyit mond: soha ne legyen rosszabb esztendőnk. Magyarázatképpen hozzáfűzi: – Intézményeinket tisztességesen működtettük, és még fejlesztési lehetőségeink is voltak.
Az idei év kilátásairól már árnyaltabban fogalmaz: – Rosszul indult 2007, ugyanis január 1-jétől lekerültünk a társadalmi és infrastrukturálisfejlettségben elmaradottak listájáról.

A ciklusprogram célkitûzései

A nyírkarászi önkormányzat az idei költségvetéssel
egyidõben beruházási ciklusprogramot fogadott el
a 2007-tõl 2013-ig tartó idõszakra.
1. Az óvoda bõvítése (erre vonatkozóan
engedélyes tervvel rendelkezik az önkormányzat)
2. A mûvelõdési ház újjáépítése
(az engedélyeztetés ebben az esetben is folyamatban van)
3. A faluközpont kilakítása, esztétikusabbá
tétele (ezzel együtt a közlekedésbiztonság
javítása)
4. A földvár és környezete rendbe tétele
(a terv már készül)
5. Az általános iskola rekonstrukciója (a beruházáshoz
szükséges tervezés már elkezdõdött)
6. Egészségügyi komplexum építése
a községháza mellé (ehhez pályázati
forrást remélnek)
A polgármester szerint leghamarabb az óvodabõvítési,
a faluközpont kialakítási, valamint az egészségügyi
ellátást javító beruházás kezdõdhet
el.

Ez persze önmagában pozitív fejleménynek is értékelhetjük, ám az is tény: immáron korlátozottak a pályázati lehetőségeink, és sajnos a korábbinál kevesebb a normatív támogatás is – mutat rá a faluvezető.

Mindazonáltal – miután a baktalóránházi kistérséget a leghátrányosabb helyzetű vidékek között tartják számon – a kistérségi pályázatokról természetesen nem mondanak le. – Minden egyes fejlesztési forrásra szükségünk van, hiszen a költségvetési hiányunk 73,5 millió forint, ezért az önhikispályázatot idén is benyújtjuk – magyarázza a község első embere, akinek vezetésével a képviselő-testület takarékos gazdálkodási programot hirdetett meg.
Fókuszban a pályázatok
A nyírkarászi kiadások csökkentése érdekében nem jár minden diáknak ingyen tankönyv, s az óvodai étkeztetés költségét sem tudják minden családtól átvállalni, valamint a civil szféra támogatására fordítható összeg is kevesebb lesz idén, tehát például csökkentett összeg jut a sportegyesületnek is.

Mindezt Félegyházi Gábor fogalmazta meg, hozzátéve: – Bár természetesen – és érthetően – a lakosság nem fogadja kitörő örömmel: a bevételeinket is növelni kell, ezért a térítési díjak 10-12 százalékkal emelkednek.

Április 1-jétől bevezetjük a szilárdhulladék-kezelési szolgáltatást, amelyért lakásonként havi 852 forintot kell majd fizetni. Ezért egyébként korábban az önkormányzat 6 millió forintot fizetett ki a szolgáltatónak évente – hangsúlyozta Félegyházi Gábor, megemlítve: a gépjárműadó révén is a korábbinál magasabb összeg folyik be az önkormányzati kasszába. A közhasznú munka „frontján” nyolc embernek tudnak három hónapra hasznos elfoglaltságot biztosítani, ők elsősorban a közterületek, csapadékcsatornák megtisztításán fáradoznak majd.

E hónap elejétől a házigondozói szolgálatot is megszervezték: féléven keresztül hat házigondozó segít a rászorultaknak. – Az idei falunapunk (július 28-án) különlegesnek ígérkezik – mondja a polgármester –, ugyanis településünk ad otthont a Kárpát-medence Magyarlakta Településeinek Virtusvetélkedője névre keresztelt rendezvény egyik területi döntőjének.

– Kovács Bertalan –