A Fehér Bot Napja a Szépművészeti Múzeumban

A látássérültek nemzetközi napjához, az október 15-i Fehér Bot Napjához kapcsolódva láttak vendégül több mint száz látássérült és mozgáskorlátozott embert hétfő délelőtt a Szépművészeti Múzeum munkatársai Budapesten. A fogyatékkal élőket Hiller István oktatási és kulturális miniszter illetve Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója vezette körbe a “Reneszánsz a fáraók Egyiptomában” című kiállításhoz kapcsolódó tapintható tárlaton.

Nagyszerű vállalkozásnak nevezte Hiller István, hogy a Szépművészeti Múzeum ötödjére rendez tapintható tárlatot az intézmény nagy kiállításaihoz kapcsolódva. Az elmúlt években például az inka tárlatot és a Mediciek fénykora című kiállítást tették érthetővé, élvezhetővé a múzeum munkatársai a fogyatékkal élők számára is – tette hozzá a miniszter.

Baán László arról beszélt: egy társadalom fokmérője, hogy miként tudják bevonni a fogyatékkal élőket a mindennapokba. A Szépművészeti Múzeum éppen ezért a nagy kiállításaihoz kapcsolódva harmadik éve rendez tapintható tárlatokat, hogy fogyatékkal élők számára is lehetővé váljon a művek befogadásának élménye – hangsúlyozta a főigazgató.

A vakok és gyengénlátók számára készült speciális tárlaton az egyiptomi reneszánszt bemutató tárlat műkincseiből tizenhat, a látássérültek számára is értelmezhető tárgyat választottak ki a kiállítás rendezői. A tapintható tárlat műtárgy-másolatai mellett húsz készülék segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A speciális kiállítás anyagában mások mellett az egyiptomi halotti kultuszhoz kapcsolódó tárgyi emlékek, épületmodellek kaptak helyet.

A Szépművészeti Múzeumban először 2005-ben rendeztek tapintható tárlatot “A fáraók után – a kopt művészet kincsei Egyiptomból” című kiállításhoz kapcsolódóan. Egy évvel később, a Művészet és Kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című tárlatot egészítette ki ilyen speciális kiállítás. A 2007 nyarán bemutatott “…és akkor megérkeztek az inkák – kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból” című tapintható tárlat különlegessége az volt, hogy a fogyatékkal élők a többi múzeumlátogatóval közösen, egy térben ismerhették meg a kiállított anyagot. A “Vendégségben a Medicieknél” című tapintható tárlat után a mostani, az augusztus óta látható “Reneszánsz a fáraók Egyiptomában” az ötödik speciális kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

A tapintható kiállítás, a “Reneszánsz a fáraók Egyiptomában” tárlathoz hasonlóan, november 9-ig látogatható.