A fedélzet sérült, de javítható a csegei komp

Akt.:
A tiszai jégzajlásban Tiszacsegéről elsodródott komp, miután egy jégtörő hajó a kiskörei vízerőmű téli hajótárolójába vontatta 2017. február 16-án
A tiszai jégzajlásban Tiszacsegéről elsodródott komp, miután egy jégtörő hajó a kiskörei vízerőmű téli hajótárolójába vontatta 2017. február 16-án - © MTI Fotó: Ruzsa István
Tiszacsege – Már a kiskörei hajókikötőben, biztonságos helyen van a komp, és várhatóan még a héten hazaszállítják – újságolta csütörtökön délután Szilágyi Sándor polgármester, aki szerint mindez a tiszai vízi rendészetnek, illetve az országos parancsnoknak, valamint az illetékes vízügyi igazgatóság vezetőjének köszönhető.

Ők intézkedtek ugyanis soron kívül arról, hogy egy jégtörő hajó megközelítse, majd elvontassa a jégzajlásban hétfőn elsodródott járművet. A csegei elöljáró azt is örömmel említette, hogy bizonyítékául a korábbi szakszerű gondoskodásnak, amihez állami segítséget is kaptak, a komp törzsének mind a nyolc légkamrája sértetlen maradt, csak a fedélzete rongálódott meg nagyon, de az javítható, amit a vis maior keretből fognak fedezni, és időben újra üzembe állítják a két fontos utat összekötő járművet.

HBN-ÉPTiszai árhullám – A kiskörei kikötőbe vontatták a korábban elszabadult kompot

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajója csütörtök délután a kiskörei téli kikötőbe vontatta a tiszacsegei kompot, amelyet a partról sodort el a Tiszán végigvonuló jeges áradat – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.


Videó: Tiszacsegei komp – Még a partról nézve is hatalmas a kár

30 km-rel távolabb, Tiszaszőlősnél bukkant fel a tiszacsegei komp, ami hétfő óta sodródik a jeges árral. A zajló jég mindent elsodor, ami az útjába kerül. Csónakokat, stégeket, úszóházakat, fákat ragad el. Az ár jelenleg Kiskörénél jár, úgy tudjuk, a vízerőmű előtti jégtorlaszban elakadt és újra feltorlódott.


Jégár a Tiszán: Drónvideón a szellemkomp sodródása

A Tisza nem ereszti a Tiszacsegéről elszabadult kompot, félelmetes, ahogy a víztömeg uralja.