A fatva ellenére is dolgoznak a szaúdi kasszírnők

Továbbra is dolgoznak pénztárosnők a szaúd-arábiai Dzsidda szupermarketeiben, noha a vallási vezetők fatvával, azaz rendelettel akarják ezt megakadályozni. Az alkalmazóik szerint csak a munkaügyi minisztéiumnak engedelmeskednek, de még nem kaptak hivatalos levelet.

A népszerű Marhaba szupermaket-lánc közölte, megtartja női alkalmazottait annak ellenére, hogy múlt vasárnap a szaúdi főmufti és további hat vallási vezető a kormányzat törekvéseivel szemben a nők foglalkoztatása ellen foglalt állást. A pénztárosnők éppen csak elkezdtek dolgozni, a Marhaba például három hónapja kapta meg a munkaügyi minisztérium engedélyét. “Továbbra is engedjük dolgozni a nőket. Egyelőre nem kaptunk olyan levelet a minisztériumból, hogy ne alkalmazzuk őket” – mondta a cég neve elhallgatását kérő illetékese az AFP hírügynökségnek hozzátéve, hogy jelenleg 25 nő dolgozik üzleteikben.

A vallási utasítást kiadó testület szerint pénztárosnők alkalmazása nem megengedhető, mert a nők olyan férfiakkal is kapcsolatba kerülhetnek, akik nem hozzátartozóik. A konzervatív Szaúd-Arábiában egy sor szabály van érvényben a nőkkel kapcsolatban. Egyebek mellett nyilvános helyen csak a férfiaktól elkülönítve tartózkodhatnak, de például autót sem vezethetnek.
“Szükséges, hogy távol maradjanak azoktól a helyektől, ahol férfiak vannak. Sokkal illőbb munka kellene nekik, ami nem teszi lehetővé, hogy elcsábítsák a férfiakat, vagy a férfiak őket”- áll a fatvában.

A Sariját, azaz az iszlám törvénykezést alkalmazó ország kormányának közvetlen kihívást jelent a rendelet, mert Rijád a női munkahelyek számának bővítésére törekszik. Az év elején a munkaügyi minisztérium csendben megadta az engedélyt a szupermarket láncoknak és a ruhaüzleteknek, hogy próbálják ki a női pénztárosokat. Az azóta eltelt időszakban kizárólag a leghaladóbb szaúdi városnak tartott Dzsidda boltjaiban bukkantak fel a női alkalmazottak. A fatvával kapcsolatban a munkaügyi minisztérium egyelőre nem reagált, mondván, még nem kapták meg az utasítást a hivatalos csatornákon keresztül.