A farkasoktól pedig félni nem kell

Lontay László előadása
Lontay László előadása
Komlóska – Azok az ökoszisztémák az egészségesek, ahol jelen van a csúcsragadozó.

Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága kezdeményezte azt a lakossági fórumot, amelyet a zempléni farkasokról tartottak Komlóskán a művelődési házban.

Az egészséges farkas elkerüli az emberek társaságát.” Szabó Ádám

Együtt élni a farkassal

A fórum előzménye az volt, hogy a közelmúltban a település határában néhány eddig még ismeretlen ragadozó bárányokat ölt meg a karámjukhoz közel. A helyiek szerint farkasok voltak a zsákmányolók, de addig, amíg a helyszínen talált minták DNS-vizsgálata le nem zajlik (május végére ígérték az eredményeket), addig teljes bizonyossággal ezt nem lehet kijelenteni.

Az tény, hogy a farkasok jelen vannak Zemplénben – hangzott el Lontay László természetvédelmi őr előadásában. Európában jelenleg három csúcsragadozó él, a barna medve, a hiúz és a farkas, ebből a hiúz és a farkas van jelen Zemplénben.

– A farkasok megközelítik az emberlakta területeket, de egészséges farkas oda soha be nem teszi a lábát, mint ahogy egészséges farkas Európában az utóbbi 200 évben dokumentáltan nem támadt emberre – mondta Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park nagyragadozó-kutatója hozzátéve, a farkas kerüli az embereket. „Azok az ökoszisztémák az egészségesek, ahol jelen van a csúcsragadozó, és ahol ez nem az ember, hanem a farkas” – mondta.

A helyi gazdák és a vadászok elmondták aggályaikat, és a fórum végén egyetértettek abban, Magyarországon a jogszabályok nem rendelkeznek egyértelműen a ragadozók okozta károk megtérítéséről. A zempléniek szeretnék, ha létrejönne egy zempléni farkasprogram, amely pályázati lehetőségeket teremtene a ragadozók elleni biztonságos védekezésre, a károk csökkentésére. Megállapodtak abban, az önkormányzatok kezdeményezni fogják a zempléni farkasprogram megszületését, és a nemzeti park jelen lévő szakemberei elmondták, a maguk részéről támogatni fogják a javaslatot, hiszen az a cél, hogy az emberek együtt tudjanak élni az őshonos farkassal Zemplénben is. A részletekre visszatérünk.

– ÉM-BG –


Muflonokra vadásznak a komlóskai farkasok

Komlóska – Továbbra is a Komlóska környéki erdőkben élnek azok a farkasok, amelyek másfél hónapja egy bárányt zsákmányoltak.

Kint volt a bárány, és jött a… Mi is?

Komlóska, Aggtelek – Csütörtök éjjel ragadozók jártak Komlóska külterületén egy állattartó telepen. Valószínűsíthető, farkasok zsákmányoltak Komlóskánál.
hirdetés


hirdet�s