A fagyos idő elmúltával ültethetjük ki a földbe

Palántázás fóliasátorban
Palántázás fóliasátorban - © Illusztráció: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az előrelátó kertész már beszerezte a tavaszi vetéshez szükséges magvakat, és gondol a zöldségfélék és a virágok palántázására is.

Palántázni azokat a hosszabb tenyészidejű zöldségféléket érdemes, amelyek közvetlenül az állandó helyükre vetve csak későn, vagy egyáltalán nem érnek be. Ha viszont a 6–8 hét alatt a növényházban vagy a fóliasátorban felnevelt palántákat a fagy­veszély elmúltával ültetjük ki a szabad földbe, akkor ezzel meghosszabbítjuk a vegetációs idejüket, több és jobb termést takaríthatunk be róluk. Palántázással termeszthetjük a káposztaféléket, a karalábét, az uborkát, a dinnyét, a cukkinit, a paprikát és a paradicsomot – vélekedik Bálint gazda.

– Néhány éve még minden bizonnyal arra biztattam volna mindenkit, hogy maga nevelje erőteljes, egészséges palántáit, most azonban már a kereskedelem nagy választékban kínál palántákat, tehát csak annak ajánlom a palántanevelést, akinek ez a munka nem fáradság, hanem alkotó szórakozás. Arra azonban ügyelni kell, hogy zömök, sötétzöld levelű, fehér gyökérzetű, lehetőleg edényben előnevelt palántát ültessünk, mert ezek jobban átvészelik a környezetváltozás stresszét. Aki olyan előrelátó volt, hogy a tavalyi mángold vetését nem ásta ki, hanem a földben hagyta és betakarta lehullott lombbal vagy szalmával, lekaszált fűvel, az most letakaríthatja a takaróréteget, amely alatt máris zöldellnek a friss mángold levelek. Ezekből remek, vitaminokban gazdag főzeléket lehet készíteni. Az öreg tövek persze áprilisban már szárba mennek és kevés levelet hoznának, ezért ki kell szedni őket és a helyükre más zöldséget ültetni – találunk hasznos ötleteket Bálint gazda hivatalos oldalán, a balintgazda.hu-n.

KM

Címkék: , ,