A fagy megijesztette a búzát

Akt.:
búza
búza
Debrecen – Idén tavasszal sikerült a világ legdrágább búzaárát elérni itthon.

“Tavaly sikerült olyan hisztériát csapni a gabonakészleteink körül, ami nem volt indokolt, viszont sokba került” – jelentette ki a Naplónak Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, amikor aratás előtti esélylatolgatásra kértük.

Nem volt rá pénz

A hisztéria oka részben az volt, hogy a malomipar nem tudott annyi búzát vásárolni, amennyit szokott, és amikor elfogytak a készletei, kénytelen volt a nagy kereskedőházaktól vásárolni. – A tét az volt, hogy a kereskedők kiviszik az országból az őrölni valót, vagy sikerül itthon tartani. Így sikerült február-márciusra a búza tonnánkénti árát 82 ezer forintig feltornázni, ami világcsúcs volt – utalt a helyzet abszurditására a szakember.

Az idei betakarítási szezon kapcsán Lakatos Zoltán úgy véli, hogy a világban jobb búzatermés ígérkezik a tavalyinál, és a minősége is jobb lesz. – Magyarországon régen volt ilyen kicsi a búza vetésterülete, a termésbecslések 3,5 és 4 millió tonna között szórnak.

– A termés mennyisége a tavalyihoz közelít majd, minőségben viszont reményeink szerint veri azt. Érdekes módon idén hamarabb kezdődött az érés, mint ha a tavaszi fagy megijesztette volna a búzát. Az árak tekintetében 40-60 ezer forint között mindenféle elhangzik, annyi azonban biztosnak látszik, hogy nem lesz alacsony az indulóár – jelentette ki Lakatos Zoltán, aki örömmel tapasztalja, hogy egy-két bank próbál az ágazat irányába nyitni, és a közraktározás finanszírozásába beszállni.

Mit mutat a határ?

Őszi búzát 65 ezer hektáron vetettek a megyében, amiből ősszel ötezer hektárt kivitt a víz. Kiss Zoltán földművelési igazgató közepes hozamra, ugyanakkor rendkívül jó minőségre számít.

“Betakarító gépekből olyan jól állunk, hogy még rossz idő esetén is három hét alatt magtárba kerülhet a teljes gabonatermés” – mondta a szakember, aki a tavaszi kalászosokról már messze nincs ilyen jó véleménnyel.

– Rosszul, keltek, rosszul bokrosodtak, kevés volt a csapadék, ezért jó, ha 3 tonna lesz az átlaghozam – mondta.

HBN