„A Föld nem spicc-cipő formájú"

A pénteki Bartók-estet egyben id. Harangozó Gyula emlékestként ajánlja az Operaház Balettegyüttese. Olvasóink számára id. Harangozó Gyulát, aki idén lenne százéves, Orosz Adél mutatta be.  ÉLetrajzok, id. Harangozó Gyula, Orosz Adél [.pdf – 77KB]

Olvasóink számára id. Harangozó Gyulát, aki idén lenne százéves, Orosz Adél a Magyar Állami Operaház vezető szólistája és korábbi balettigazgatója mutatta be: mint táncost, koreográfust, igazgatót – embert.

– Mint koreográfust, táncosként imádtam: rendkívül egyéni stílusa volt. Az a fajta tehetség, aki az elgondolását tovább tudta adni, méghozzá természetes formában. A mai fiataloknak nagy nehézséget jelenthet az ő koreogárfiája szerint eltáncolni a szerepeket. Nekünk szerencsénk volt, hogy vele, illetve a koreográfus asszisztenseként közreműködő feleségével, Hamala Irénnel dolgozhattunk együtt, aki egyébként a próbavezető balettmesterem volt. Amikor bejöttek a terembe, ők ketten már teljesen felkészültek voltak, pontosan tudták, mit akarnak. Harangozó Gyula mindenképp végigvitte, amit elgondolt, nem volt alku: ha nehéz, ha nem, meg kellett csinálnunk – emlékszik vissza a művésznő.

Vastaps az együttestől

–Táncosnak is nagyon jó volt, s egyben nagyon igényes. Ahol együtt táncolt velünk, az ő részét az együttes mindig megtapsolta, a próbákon is olyat teljesített, mintha már az előadás folyna. Rajongtunk érte. A Coppéliában például egyszerűen vastapsban törtünk ki.
Orosz Adél mint igazgatót is méltatta a kivételes egyéniséget:

– Igazgatóként egyrészt azért szerettük, mert emberséges, együttérző volt, sosem önmaga volt fontos, hanem az együttes. Nádasi Ferenccel közösen hozták létre „a magyar balettet”, alapították meg a balettet az Operaházban. A végsőkig tudott harcolni a megfelelő körülményekért, az anyagi feltételekért. Nem alkudott meg. Kijelentette: ha nincs, akkor nincs előadás. És ehhez tartotta is magát, de tőle el is fogadták.

Folytatása lett

– Engem a feleségével majdnem úgy kezeltek, mintha a lányuk lennék. Végigdrukkolták az egész pályámat. Amikor gyereket vártam, ahelyett, hogy korholt volna, Harangozó Gyula kijelentette: „Ez volt életed legjobb döntése. A Föld nem spicc-cipő alakú!” Ő maga is rendkívül boldog volt, amikor kisfia, Gyuszi megszületett. Sajnos, azt már nem élhette meg, hogy beérett, kitűnő táncos lett a fiából, apjának méltó folytatása” – fejezte be a méltatást Orosz Adél.