Helyi közélet

2008.12.31. 16:24

Szilveszter a miskolci detoxban

<p>Miskolc – Itt a szilveszter: a mulatságok, a pezsgő, a zene, a vidámság ideje. No meg a mértéktelen ivásé, a kézben fölrobbanó petárdáké és a szilveszteri bűncselekményeké is. Milyen veszélyekre kell ilyenkor odafigyelnünk, és hogyan telik az ünnep a miskolci detoxikálóban?</p>

"Szilveszterkor előforduló leggyakoribb bűncselekmények a garázdaság, a rongálás és a betöréses lopások" - tájékoztatott Dr. Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodájának vezetője. Ezzel kapcsolatban felhívta a lakosság figyelmét az üresen maradó lakások zárására és a tűzesetek megelőzésére is. A túlzott alkoholfogyasztásról pedig, mint lehetséges veszélyforrásról beszélt.

Petárdázni tilos!

Mindezeken kívül soha nem lehet elégszer elismételni, hogy Magyarországon semmilyen petárdát nem szabad birtokolni és felhasználni. Szabálysértési eljárás során az engedély nélküli birtoklás ötvenezer forintig, míg a felhasználás százezer forintig is büntethető. A kis tűzijáték terméket azonban – a petárda kivételével – nagykorú személyek 2008. december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen három kilogramm bruttó tömegig tárolhatják. Ezeket a termékeket 2008. december 31-én 18 órától 2009. január elsején reggel hat óráig lehet engedély nélkül felhasználni. A forgalmazónak a fel nem használt, lejárt szavatosságú vagy a vevő által visszaadott kis tűzijáték termékeket vissza kell vennie. A vásárlónak pedig január ötödikéig kötelessége visszaszállítani ezeket a termékeket. Ha nem teszi, szabálysértést követ el.

Terjengő bűz az osztályon

Ám nem csak ebben az esetben sújthat bennünket pénzbírság, hanem akkor is, ha a kelleténél jobban felöntünk a garatra és a detoxikálóban búcsúztatjuk az óévet. Ha a buli a kijózanítóban végződik, hatezer forintunk bánja. "Nem nő eget verően a kijózanításra szorulók száma szilveszterkor" - tudtuk meg Dr. Tűzkő Judittól, a miskolci Semmelweis Kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosától. "Valamennyivel persze többen vannak ilyenkor. Egy átlagos éjszakán körülbelül három-nyolc ittas személy érkezik hozzánk. Szilveszterkor talán egy-kettővel vannak többen" - mondta el.

Dr. Tűzkő Judit szerint fiatalok csak ritkán kerülnek ide, jellemzőbben az utcán összeeső hajléktalanok landolnak náluk. Mint kiderült, ez nem a kifogástalanul öltözött frakkos fiatalemberek lelőhelye. "Gyakran koszosan, összehányva, összepisilve hozzák be őket" - mondta el az osztályvezető főorvos. "Le kell zuhanyoztatnia őket az ápolónak, elraknia a mocskos ruhákat. Az egész osztályon terjeng a bűz miattuk." Ezután már nincs más hátra, mint a buzgó józanodás az egyik kórházi ágyon. Van, akinek pár óra is elég, míg másoknak csak reggelre tisztul ki a feje. Vigyázzunk magunkra és egymásra is: nehogy minket is a kórházi ágyon találjon az újév első napja!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában