A DVTK mini edzőtáborában a játékosok azt eszik, amit maguknak főznek

A DVTK mini edzőtáborában a játékosok azt eszik, amit maguknak főznek
Miskolc – Jövő héten már megkezdődik a Diósgyőri VTK felkészülése a 2017/2018-as szezonra, Bódog Tamás a piros-fehérek vezetőedzője rögtön egy különleges edzőtáborba viszi a csapatot.

A Diósgyőri VTK vezetőedzője a klub honlapjának adott egy hosszabb interjút.

– Játszunk el a gondolattal, ha a régi kollégák közül Jürgen Klopp, Ralf Rangnick vagy éppen Alexander Zorniger felhív, hogy miként sikerült az első feladatodat elvégezni vezetőedzőként, akkor mit válaszolsz neki?

Bódog Tamás: Nem kell különösebben eljátszani a gondolattal, mert folyamatosan kapcsolatban vagyok mindhármukkal. Alex Zornigerrel a múlt hét elején beszéltem, ő is elmesélte, milyennek látta a dán kupadöntőt, miként ért véget a bajnokság, és biztosított arról, hogy a stáb tagjaként mindkét ezüstérmet megkapom én is. Kloppo (Jürgen Klopp – a szerk.) éppen a születésnapi partijára hívott meg, amire sajnos nem tudok elmenni, mert éppen akkor kezdjük a felkészülést az új bajnokságra. Igyekszem velük továbbra is szoros kapcsolatban maradni, mert első éves vezetőedzőként elsősorban azokat az elképzeléseket próbálom megvalósítani, amiket annak idején tőlük tanultam.

A bajnokság kapcsán első helyre az kívánkozik, hogy egy rendkívül izgalmas két és fél hónapon vagyunk túl. Jó szívvel gondolok vissza a teljes időszakra, amiből kiemelkednek az első mérkőzések, ahol több, az élmezőnyben található csapatot sikerült legyőzni. A vége kissé nyögve nyelősre sikeredett annak ellenére, hogy a csapat ugyanolyan intenzitással dolgozott.

Érdekes kérdés volt számomra, hogy az első két és fél-három hétben a válogatott mérkőzése miatt kapott bajnoki szünetben mire fektessük a hangsúlyt. Meg kellett találni azt, ami változtatást igényelt annak érdekében, hogy az általam elképzelt játékot lássam viszont a pályán. Javítani kellett az erőnléten, be kellett gyakorolni az új taktikát, illetve el kellett hitetni a játékosokkal, hogy képesek győzni. Nem jó, ha valakinek túlzott önbizalma van, de hinnie kell magában. Azt nem tudom, hogy vissza kellett adni a hitüket, vagy hitet kellett csöpögtetni beléjük, de az biztos, az első pillanattól nagy lelkesedéssel, kiváló hozzáállással léptek pályára, és nekimentek a tabellán előrébb álló ellenfeleknek is.

– A “székfoglaló beszédedben” azt a célt tűzted ki magad és a csapat elé, hogy legyen a saját kezünkben a sorsunk. Nem bizonytalanodtál el pillanatra sem?

Bódog Tamás: Nem bizonytalanodtam el, viszont a játékosokhoz és a szurkolókhoz hasonlóan bosszantott, hogy a csapat egyben volt, duzzadtunk az erőtől, mégsem tudtuk hamarabb lezárni a legfontosabb kérdést. Utólag már azt is tudhatjuk, hogy a Gyirmót, Mezőkövesd vagy az MTK elleni döntetlen helyett bármelyik találkozót megnyerjük, akkor nem kellett volna izgulni az utolsó meccs előtt.

– Melyik találkozót nevezed meg, ha azt kérdezem, miből szeretnél többet látni jövőre is?

Bódog Tamás: Lehet három? Az Újpest, a Honvéd és a Vasas elleni hazai mérkőzésre szívesen emlékszem vissza. Ha csak egy lehet, akkor az Újpest ellenit mondom, mert az első mindig különleges. Említhetném a paksi győzelmet is, de azt a helyszínen jóval kevesebb diósgyőri látta, mint a “hazai” sikereket. Mezőkövesden mögénk álltak a szurkolók, nagyszerű hangulatot teremtettek, persze az is fontos, hogy ezeken a találkozókon domináltunk, és jó csapatokat győztünk le.

– Az elmúlt időszakban rengeteg dolgod akadt a csapat, a játékosok körül, hogyan maradt energiád arra, hogy a szurkolókkal is foglalkozz?

Bódog Tamás: A bennmaradás kiharcolásához kellettek a szurkolók, a támogatásuk nélkül nem tudtuk volna elérni a célunkat. Bízom benne, hogy a jövőben is így folytatódik, amit a csapat beletesz egy mérkőzésbe, az kiegészül a lelátóról érkező energiákkal, és ez a kettő a lehető legmagasabbra juttatja a csapatot a táblázaton. Számomra ez a normális, mert így működik Németországban, és ugyanezt tapasztaltam Dániában is. A profi sport a nézőkért van, velük együtt kerek a kép. A mérkőzés hangulatához hozzátartozik, hogy a többség biztat, néhányan fütyülnek, de biztos lehetsz benne, hogy a szurkolók a hátad mögött állnak. Németországban pontosan tudják ezt, ennek is köszönhetően rengetegen érdeklődnek a labdarúgás iránt, és a szurkolók rendre megtöltik a stadionokat. Magyarországon Miskolcon látok ugyanerre lehetőséget, mert itt beállnak a szurkolók a csapat mögé. Annak idején, amikor elvállaltam a DVTK vezetőedzői posztját, akkor a döntésemben nagy szerepet játszott, hogy itt tömegeket lehet megmozgatni, persze ehhez mindent meg kell tenni a sikerért, meghalni a pályán, ugyanakkor ésszel kell focizni. Lépcsőről lépcsőre szeretnénk felépíteni egy olyan csapatot, amelyik az új Diósgyőri Stadion megnyitása után rendszeresen ki tudja csalogatni a közönséget a mérkőzésekre. Az a célunk, hogy örömmel jöjjenek a szurkolók, és ne csak az új stadionra legyenek kíváncsiak, hanem a DVTK-ra is. Ehhez eredményes, és szép játékot kell játszani, és akkor szép jövő előtt állunk.

– Nagy munkát végzett el a csapat és a szakmai stáb a bajnokság hosszú hajrájában, rá lehet erre tenni még egy lapáttal?

Bódog Tamás: Minél tovább dolgozik egy edző a csapatával, annál jobban felismerhető az elképzelése. Azon leszünk, hogy tisztán lehessen látni a DVTK mérkőzésein, hogy mit szeretnénk játszatni. Lépésről lépésre haladunk.

– Hol jár a csapat most ezen az úton?

Bódog Tamás: Bízom benne, hogy a legelején. Az első lépést megtettük, kijöttünk a gödörből, azt be is temettük magunk után, mostantól elkezdünk lépegetni fölfelé.

edzes-27-aj

– Hogyan alakul a felkészülés a következő idényre?

Bódog Tamás: Június 15-16-án két csoportban orvosi vizsgálaton vesznek részt a játékosok, majd a második nap délutánján már edzeni is fogunk. A vizsgálat egyrészt a játékosok általános egészségügyi állapotára vonatkozik, másrészt egy laktát-teszt segítségével felmérik a terhelhetőségüket is. Ennek segítségével határozzuk meg, melyik játékos milyen terhelést kapjon a felkészülés során. Június 17-én, szombaton egy mini edzőtáborba vonulunk, ahová labdát sem viszünk magunkkal.

– Az elmúlt években szinte közhellyé vált a “minden gyakorlatot labdával végzünk” edzői kijelentés, nincs ellentmondás?

Bódog Tamás: Az év összes edzésére igaz ez nálunk is, azonban ebben a 3-4 napban az erőfejlesztésen és a csapatépítésen lesz a hangsúly. Mivel rövid a nyári felkészülés, nincs idő székben ülve közösséget építeni, így lesznek futóedzések, kerékpározni, triatlonozni fogunk és evezni, de ami a legfontosabb, mindezt tábori körülmények között, ahol egymásra vagyunk utalva. Dédestapolcsányban azt esszük, amit magunknak főzünk, többágyas szobákban lakunk, hiszen lakva ismeri meg egymást az ember. A hazatérés után pedig ismét előkerül a labda, ezzel pedig újabb lendületet kap a felkészülés. Ebben a beszélgetésben is említettem már, hogy azt szeretném továbbadni, amit tanultam, és saját magam is megtapasztaltam, hogy működik. A Mainz játékosaként Jürgen Klopp irányítása alatt Norvégiába repültünk, és ott a fjordokban kajakoztunk, majd felvertük a sátrunkat, és megsütöttük a magunk által fogott halat. A hatalmas élmény mellett ez úgy összekovácsolta a csapatot, aminek az előnyét egész évben élveztük.

– A szurkolók számára a nyár legizgalmasabb kérdése mindig a játékoskeret átalakítása.

Bódog Tamás: Lesznek változások, hiszen minden csapatrészben szükség van erősítésre. Ebből a szempontból is fontos, hogy az élvonalban folytatjuk, mert ellenkező esetben kivétel nélkül meg kellett volna válni minden külföldi játékostól a vonatkozó szabály miatt, ami hatalmas átalakulást hozott volna a játékoskeretben. Szeretnék fiatalokat is játszatni, számomra ismerős az MLSZ által teremtett helyzet, mert Lipcsében is azt kaptuk feladatul, hogy minél több fiatalt építsünk be a csapatba. Ehhez viszont szükséges a megfelelő “alapanyag”, mert ha a tini klasszisokkal gyengébb, mint az idősebb, akkor az a csapat teljesítményének a rovására megy. Most már egyre több rálátásom van az első csapat mellett az utánpótlásra is, és az a véleményem, hogy vannak tehetségek, azonban az első csapathoz hasonlóan ott is előrelépésre van szükség annak érdekében, hogy évente ketten, hárman bekopogjanak hozzánk, és idővel meghatározó tagjai legyenek a DVTK élvonalbeli csapatának.

– Ezért lehetett látni sokszor a DVTK tartalék találkozóin is?

Bódog Tamás: Kíváncsi voltam a fiatalokra, és azokra a játékosokra, akik szombaton nem, vagy csak kevés lehetőséget kaptak. Számomra nagyon fontosak ezek a találkozók, mert így egyformán megkapja mindenki a meccsterhelést. Az edzésen is el lehet fáradni, de össze sem hasonlítható egy egymás közötti játék egy tétmeccsel.

– Még néhány nap pihenő, és utána indulhat a munka. Mit vársz a következő idénytől?

Bódog Tamás: Az biztos, hogy kőkeményen munka vár ránk, és amint elkezdődik a felkészülés, azon fogunk dolgozni, hogy ütőképes csapatot alakítsunk ki. Izgalmasan alakult az előző bajnokság, és bízom benne, hogy a következő végén is lesz miért izgulni valónk, csak éppen azért, mert sikeresebbek leszünk.

A teljes interjú elolvasható a dvtk.eu-n.Videó: A tavasz 15 diósgyőri pillanata

Videó: A tavasz 15 diósgyőri pillanata

Az idei 14 bajnoki mérkőzésén 15 góllal örvendeztette meg a szurkolóit a DVTK csapata, melyek között voltak igen látványos találatok is. Most megmutatjuk az összes tavaszi DVTK-gólt, önök pedig szavazhatnak a legszebbre!

Így művészet lett volna kiesnie a DVTK-nak az NB I-ből

Így művészet lett volna kiesnie a DVTK-nak az NB I-ből

Május végén szokás szerint megjelentek a 2016-os céges beszámolók, melyek a sport szempontjából sem mellékesek. A Sportbiznisz Blog górcső alá vette a NB I-es labdarúgóklubok gazdálkodásait, többek között a Diósgyőri VTK és Mezőkövesd Zsóry FC beszámolóit is.

A rendőrséggel kerestette a focistáját a DVTK

A rendőrséggel kerestette a focistáját a DVTK

Két olyan játékosa is van a DVTK-nak, akiknek ugyan élő szerződésük van, de ennek ellenére nem voltak tagjai a piros-fehér gárda első keretének tavasszal.

Egy-két DVTK-játékos iránt komoly az érdeklődés

Egy-két DVTK-játékos iránt komoly az érdeklődés

Néhány napja ért véget a labdarúgó NB I 2016/17-es idénye, és nem sok idejük van a pihenésre a játékosoknak, az edzői stáb tagjainak, hiszen két hét múlva ilyenkor már a 2017/18-as idényre való felkészülés jegyében vesznek részt edzéseken.