Nagyvilág

2013.02.10. 12:44

Lóhúsbotrány - Román élelmiszeripari szakemberek elutasítják a vádakat

Bukarest, 2013. február 10., vasárnap (MTI) - Több román élelmiszeripari szakember elutasította azt a vádat, hogy román vágóhidak marhahúsként exportáltak volna lóhúst.

Bukarest, 2013. február 10., vasárnap (MTI) - Több román élelmiszeripari szakember elutasította azt a vádat, hogy román vágóhidak marhahúsként exportáltak volna lóhúst.Dragos Frumosu, a román élelmiszeripari szakszervezet elnöke vasárnap újságíróknak kifejtette, hogy a húsexportőröket Romániában is rendszeresen ellenőrzik, de átvételkor a francia importőrnek is kötelessége ellenőrizni az áru minőségét.

"Ha az importőr nem tiltakozott amiatt, hogy marhahúsként feliratozott lóhúst kapott, akkor ő is bűnrészes. De utólag is kicserélhette a címkét" - mondta Frumosu.

Daniel Constantin román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter abban is kételkedik, hogy valóban Romániából származott az a lóhús, amelyet a svéd Findus francia leányvállalata Nagy-Britanniában árult, mélyfagyasztott marhahúsos lasagne nevű termékében mutattak ki.

A tárcavezető egy szombat esti tévéműsorban elmondta: nem a francia vagy brit hatóságok, hanem a nyersanyagot beszállító francia cég állította azt, hogy Romániából származott a lóhús. Hozzátette: a román élelmiszerbiztonsági hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és szombaton ellenőrizték a francia kereskedő által megnevezett két román vágóhidat.

"Az egyik eleve nem jön szóba, mert semmilyen marhahúsexportja nem volt az uniós piacokra. Egyébként ennek a két cégnek van működési engedélye lóvágóhíd működtetésére. A két román cég közvetítőkön keresztül exportált is lóhúst az unióba, de nem a botrányban érintett franciaországi kereskedőnek" - mondta a román miniszter.

Nagy-Britanniában botrányt váltott ki, hogy a Findus egyes marhahúsos lasagne készítményei valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak, amelynek fogyasztása tabunak számít a lóversenyek hazájában.

A Findus húsimporttal foglalkozó dél-franciaországi beszállítója, a Spanghero korábban bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte.

Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke elmondta: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele. Állítása szerint Romániában három olyan vágóhíd létezik, ahol uniós exportra állítanak elő lóhúst, olasz és francia megrendelőknek. Úgy véli, hogy pénzügyi okokból rendelt lóhúst a francia cég, az ugyanis olcsóbb, mint a marhahús.

- Baranyi László, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!