A DVTK az EL-ben éppen “nem kiemelt”

Akt.:
Bacsa Patrik és a DVTK: Irány Európa
Bacsa Patrik és a DVTK: Irány Európa - © Fotó: Homoky György
Kialakult a labdarúgó Európa Liga 1. selejtező fordulójának mezőnye, amelyben a DVTK is érdekelt.

A hét végén Európa minden országában befejeződtek a bajnoki és kupaküzdelmek, vagyis, nem hivatalosan már tudni lehet, hogy a Bajnokok Ligájában, és az Európa Ligában mely csapatok állnak majd rajthoz.

Négy együttes

Magyarországot négy együttes képviseli a nemzetközi porondon, a Debrecen, mint bajnok a Bajnokok Ligájában szerepelhet, a Győr, mint bajnoki ezüstérmes, a Ferencváros, mint bajnoki harmadik az Európa Ligában, a Diósgyőr pedig, szintén az EL-ben, mint a Magyar Kupa döntőjének vesztese, azzal, hogy a kupa győztese, az Újpest nem kapott nemzetközi licencet.

És bár az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kiírása szerint a Magyar Kupa győztesének csak az Európa Liga 2. fordulójában kell bekapcsolódnia a sorozatba, mivel ez a csapat nem indul, így ez a jog, nem a kupainduló helyén a nemzetközi porondra kilépő csapatot, hanem a bajnok mögötti legjobb helyezést elérőt, vagyis az NB I ezüstérmesét illeti. És e szerint nem a Diósgyőr, hanem a Győr lesz az a magyar csapat, amelyiknek csak az EL 2. fordulójában kell pályára lépnie (érdekesség, hogy az UEFA éppen ebben az évben törölte el azt a szabályt, hogy a nemzeti kupák második helyezettjei is részt vehessenek az EL-ben, ugyanis a 2015/16-os szezontól kezdve, ha a hazai kupagyőztes kvalifikálja magát a BL-be, akkor a kupa második helyezettje helyett az a klub indul az Európa Ligában, mely a hazai bajnokságban közvetlenül az EL pozíciós klubok után következik). Az UEFA az Európa Liga 1. és 2. fordulójának sorsolását június 23-án tartja, és ebben a DVTK is érintett.

Öt év alapján

A piros-fehérek az 1. selejtező körben, vagyis július 3-án és 10-én lépnek pályára, és a 78 csapatot felvonultató mezőnynek éppen a közepén állnak. Ugyanis az európai szövetség egyfajta eredményességi hányados alapján rangsorolja a csapatokat, az egyes országok klubjai által az elmúlt 5 évben elért eredmények, valamint az indulási jogot szerzett csapatok által szintén az elmúlt 5 esztendőben a nemzetközi színtéren elért eredmények alapján. Mivel a DVTK az utóbbi évben nem volt nemzetközi kupainduló, így marad nekik az ország „coefficiense”, ami 2,325 pont.

Az UEFA az EL 1. fordulójának sorsolása előtt kettészedi a mezőnyt, a coefficiensek ereje alapján „Kiemelt” és „Nem kiemelt” csapatokra. Mivel a DVTK holtversenyben a 39-40. helyen áll, azonos hányadossal a moldáv Tiraspollal, kettejük rangsorát az dönti el, hogy melyikük ért el az elmúlt években saját jogán jobb eredményeket, és mivel szemben a Tiras­pollal a Diósgyőr nem szerepelt a nemzetközi porondon, így a piros-fehérek éppen átcsúsznak a nem kiemelt csapatok közé. Vagyis azt már most tudni lehet, hogy melyik 39 csapat nem lehet a DVTK ellenfele, de emellett azt is, hogy melyik 38 gárda közül kerülhet majd ki a ri­válisa. A sorsolásnál figyelembe veszik, hogy egyazon nemzet csapatai nem kerülhetnek össze, így a Ferencvárost sem kaphatja a DVTK.

ÉM

Europa_Liga_EM