A Duna-parton megerõsítik a partfalat Dunaújvárosban

Megkezdõdik a partfal megerõsítése Dunaújvárosban. A löszfal omlásának megakadályozására a város 260 millió forintot fordít, ennek 85 százalékát pályázaton nyerte.

A római kõtár alatt az esõzések következtében a löszfalon süppedések vannak, és a felszín alatt erõs mozgások lehetségesek, ezért az átázott talajt kitermelik, utána a felszínt rögzítik, majd a földet visszaterítik és rendezik. A víz elvezetéséhez pedig egy csatornarendszert építenek. A beruházás keretében még nyolc darab talajvíz-szint észlelõ kút készül, és négy csápos kutat felújítanak. A beruházáshoz tavaly az államtól nyert pályázaton pénzt az önkormányzat – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Ferenc, a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat igazgatója.

/Az úgynevezett csápos kútba a talajrétegekbõl vezetik be a talajvizet. Ezekbõl naponta 1000-1200 köbmétert szivattyúznak ki. Dunaújvárosnál nyolc ilyen kút van jelenleg. /

A munkák a jövõ hét második felében kezdõdnek, és az év végére fejezõdnek be.

A hosszú távú tervek között szerepel még 40 darab talajvíz-szint észlelõ kút kialakítása és a még hátra lévõ négy csápos kút felújítása. Legvégül gyalogosjárda készül vízelvezetõvel és a magas partról az alsó Duna-partig a lépcsõsort felújítják.
Ezekhez a munkákhoz az önkormányzat még pályázaton próbál meg pénzt szerezni.