A drezdai bombázásra emlékeznek

A Drezdát elpusztító szövetséges bombázás 66. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Németország keleti részén fekvő városban. A második világháború vége előtt több mint ezer amerikai és brit repülőgép egy éjszaka alatt porig rombolta a menekültekkel teli Drezda városát. A hivatalos adatok szerint 25 ezer ember halt meg, de ezt a számot többen is vitatják. Az évfordulón rendszeresek a neonáci és antifasiszta tüntetők közötti összecsapások.

Az emlékezések a Heidefriedhof temetőben kezdődtek, ahol politikai és vallási vezetők, valamint a hadsereg képviselői helyeztek el koszorúkat az áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél. A város közben a neonácik “temetési menetére” készül. A városban várhatóan néhány ezer szélsőjobboldali demonstráló fog végigvonulni, hogy a bombázás áldozataira emlékezzenek. Ugyanakkor több ezer antifasiszta is tüntetésre készül a neonácizmus ellen Drezdában.

A hivatalos adatok szerint 25 ezer ember halt meg Drezdában, amikor 1945. február 13-án este amerikai és brit gépek nagyjából kilencezer tonnányi bombát dobtak a menekültekkel teli városra. Legalábbis ezt állapította meg tavaly márciusban, hat évig tartó vizsgálódás után egy nagynevű német történészekből álló bizottság. Mások, leginkább neonáci csoportok azonban azt állítják, hogy több százezer halottja volt a drezdai bombázásnak.

-Független Hírügynökség-Sporthírek