A dohányzó szereplõket is figyelembe vennék a filmek besorolásánál Tajvanon

Tajvanon a dohányzó karaktereket is figyelembe vennék annak eldöntésénél, hogy milyen korosztály nézhet meg egy-egy filmet – közölte szombaton a kormány. Tajvanon az utóbbi években harcot hirdetett a dohányzás visszaszorítására, és több korlátozást is bevezettek a dohánytermékekre.

A mozifilmekben történõ dohányzásnak rosszabb hatása van, mint az erõszaknak és a szexnek – derül ki a tajvani egészségügyi minisztérium közleményébõl. A tárca azt akarja elérni, hogy a filmek besorolásánál vegyék figyelembe a dohányzó szereplõket is.

A minisztérium egy japán animációs sorozatot hozott fel példának, amelynek fõhõse rendszeresen cigarettázik, “rossz példát mutatva a gyerekeknek”. A tervezett szabályozás bevezetésével akár gyereknek szóló rajzfilmeket is csak a célközönségnél idõsebb emberek nézhetnének meg.

A tajvani kormány adatai szerint a tüdõrák vezetõ halálozási ok a szigeten, ahol a 23 milliós lakosságból ötmillióan dohányoznak rendszeresen. Tajvan az utóbbi években harcot hirdetett a dohányzás visszaszorítására. 2009-ben megtiltották a dohányzást zárt közterületeken, a cigarettareklámokat egyáltalán nem engedélyezik, és “egészségügyi adóval” sújtották a dohánytermékeket. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint ezekkel az intézkedésekkel tíz százalékkal tudták csökkenteni a dohányzást.