A dobogó három foka és a két domainnév

Válaszolt kérdéseinkre az a miskolci fiatalember, aki az Európa Kulturális Fővárosa pályázat eredményhirdetése után lefoglalta a www.pecs2010.com és a www.pecs2010.net domaineket.

Üdvözlöm Pécs város “Európa Kulturális Fővárosa – 2010” pályázatának honlapján! (…) Dr. Toller László polgármester – ez fogadja az internetezőt a www.pecs2010.hu weboldalon. A hasonló nevű www.pecs2010.net és www.pecs2010.com honlapokon egész más: “Man and Woman Pecs European Championship 2010” és egy férfi és egy női “mellizom” fényképe (merthogy a pecs, ékezet nélkül, mellizmot jelent angolul.

Miről is van szó? Nem másról, mint – ahogy az már világszerte nagy cégek neveivel hasonlóképp megtörtént az internetkorszak hajnalán – valaki idejekorán eszmélt, és saját magának megvásárolt egy olyan internetcímet (domain-nevet), amely másvalakire utal, vagy másvalamire hasonlít. Ez egyrészt ronthatja a másik üzletét, másrészt a pontos cím ismerete nélkül keresgélőket a téves címre viheti, így annak látogatottságot, reklámértéket biztosít. A “hamis” regisztrálók gyakran a jó pénzért adják el (vissza) az “jogos” tulajdonosnak a címet.

Inkognitóját megtartva

A kétszeri időzőjel az iménti mondatban indokolt: ilyenkor nem történik jogsértés, és még a morális kifogásolhatóság és kérdéses. A domain név, mint a www.pecs2010.net és -com tulajdonosa lapunknak hangsúlyozta, nem más, mint egy internetes ingatlan. Ha én veszem meg a ‘földet’, én építhetek rá, amennyiben mások jogait – bizonyítható módon – nem sértem.

A dolognak az ad egyéni ízt, hogy úgy tudni, a regisztráció közvetlenül azután történt, hogy Pécs megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet, s így a “pecs2010” formula hirtelen értékessé vált. A regisztráló ráadásul – ez is kiderült – miskolci illetőségű; Miskolc, ugyebár, alulmaradt a versengésben.

Sok levelet kapok az üggyel kapcsolatban. A társaság egyik fele ötletesnek tartja a dolgot (főként a Miskolcon és térségében élők), a másik fele (többségében pécsiek) gyalázkodik. Ugyanúgy, mint más miskolci, én sem örültem annak, hogy Pécs kapta meg a megtisztelő címet, de hangsúlyozom, nem bosszú vagy kritika vezérelte cselekedetemet, amikor lefoglaltam a szóban forgó két címet. Sporthoz közel álló emberként el tudom fogadni, hogy a dobogónak három foka van. Jelenleg Miskolcnak a második legmagasabb fok jutott – így kommentálta a helyzetet a honlapok tulajdonosa, aki lapunk kérdéseire e-mailben, inkognitóját megtartva válaszolt.

A feszültség létezik

Mint írja, a rendezvényt (a mell-szépségvesenyt) 2010-ben baráti társaságban tényleg meg kívánjak tartani, és „egy biztos: 2010-ben óriási látogatottsága lesz az oldalnak”. Amely oldal addigra talán már egész másról szól: mint a site gazdája elárulta, már tárgyal az internetes cím eladásáról. Lehet, hogy egy erotikus tartalmakat üzemeltető vállalkozásé lesz, de az sem kizárt, hogy a pécsi önkormányzaté. A válaszadó megjegyzi: a pécsiek szerinte nagy mulasztást követtek el – hasonlóan más pályázó városokhoz -, amikor levédetlenül hagyták a lehetséges domainneveket. Úgy érzem, a jelentős tiszteletdíjat zsebre rakó “tanácsadók” előre is adhattak volna tanácsot Pécs önkormányzatának. Bár jelzem, hogy az ellentétes politikai oldalról verbuvált tanácsadókkal körbevett Debrecen sem állt ilyen szempontból a helyzet magaslatán. És Miskolc, Eger, Budapest sem gondolt erre a lehetőségre… – írja.

Végül még néhány gondolat az e-mailből: „Hangsúlyozom, hogy a domaint nem értékesítési céllal jegyeztem be. (…) (Pécs és Miskolc között) A feszültséget nem ez okozza; ez a feszültség évtizedek óta létezik az ország két fele között.”

BAL