A Dnyeszter Menti Köztársaság kész orosz rakétákat befogadni

Moldova szakadár területének, a Dnyeszter Menti Köztársaság elnöke hétfõn bejelentette, hogy Tiraszpol kész orosz rakétákat befogadni területére, ha Moszkva úgy dönt: a Romániába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ellen válaszlépéseket tesz. Igor Szmirnov kiemelte: “nincs ellenünkre az orosz katonai jelenlét vagy fegyverek” telepítése. A politikus minderrõl moszkvai látogatásán beszélt. Szmirnov szerint, ha Amerika valóban Romániába telepít elfogórakétákat, az nem járul hozzá a térség stabilitásához.
A Dnyeszter Menti Köztársaság 1990-ben szakadt el Moldovától. Nemzetközileg azonban nem ismerték el függetlenségét. Moszkva azonban ingen. Állampolgárainak nagy része rendelkezik orosz útlevéllel is.

Románia a közelmúltban jelentette be, hogy kész befogadni az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeit. Az Egyesült Államok elõzõ elnöke, George Bush még Csehországba és Lengyelországba telepítette volna a pajzsot. Utódja, Barack Obama azonban felülvizsgálta ezt. Bukarest ezután jelezte készségét. Korábban Oroszország hevesen ellenezte a pajzs telepítését, mert szerinte a fegyverek nem az úgynevezett latorállamok (Irán, Észak-Korea) irányulnak, hanem õt fenyegetik.Sporthírek