A diszkrimináció titkos meséje nyerte el az EU sajtódíját – a második díj magyar újságíróé

A 2006. évi “A sokszínűségért, a diszkrimináció ellen” EU-újságíródíj első helyezését a külföldi munkások kizsákmányolását bemutató olasz írás kapta hétfőn. A második helyezés Magyarországé, a harmadik Belgiumé, a fiatal újságírás különdíját pedig egy finn pályázat kapta.

A győztes cikk “Rabszolga voltam Pugliában” Fabrizio Gatti tollából, és a L’Espresso című olasz hetilapban jelent meg: bevándorló agrármunkásokról szól, akik szinte rabszolgáként dolgoznak. Gatti bevándorlónak adta ki magát, és a zsűri szerint alapos kutatással, élénk elbeszéléssel illusztrálja “Európa másodosztályú polgárainak nehéz helyzetét, akik nemzetiségi származásuk alapján súlyos diszkriminációtól szenvednek”.

A második díj Hargitai Miklósé, a Népszabadság Online-on publikált “A mi cigány lányunk” című cikkéért, amely a kisebbségi, ez esetben roma gyermekek örökbefogadása körüli összetett kérdéseket tárja fel.

A harmadik díjat a belga Petra Sjouwerman, a De Morgen lap skandináviai tudósítója kapta “A vállalat csak autistákat vesz fel” című cikkéért, amely azt mutatja be, hogyan lehet a különbözőség érték. A fiatal újságírás különdíját a finn Henna Helne cikke nyerte el, amely az Anna magazinban jelent meg, címe: “Az anyák gyermekeik nyelvét tanulják”. Az írás pozitív betekintést nyújt az integrálódási vitába, miközben felhívja a figyelmet a többszörös diszkriminációra.

A hétfői brüsszeli ünnepségen Vladimír Spidla szociálpolitikáért felelős biztos adja át a díjakat, amelyeket idén harmadik alkalommal ítélnek oda, és az Európai Bizottság kezdeményezése azok az újságírók kapják, akik munkájukkal hozzájárulnak a sokszínűség és a diszkrimináció jobb megértéséhez.

A fő kategória három győztesét 568, a különdíj nyertesét 125 írás közül választották ki. A nevezéseket egy médiaszakemberekből és diszkriminációs szakértőkből álló testület bírálta hírértékük, a kutatás mélysége és a cikk eredetisége alapján.
Az EU újságírói díjának következő fordulójára a 2007. január 1. és szeptember 30. megjelent cikkekkel lehet pályázni. A díjak 4500, 3000, 2000 illetve a különdíj 2500 euró értékű utazások.

További információk:: www.stop-discrimination.info