Friss hírek

2009.05.16. 18:33

Horvát vendéglősök: a dohányzás elleni törvény tönkreteszi a horvát vendéglátó ipart

<p>Tiltakoznak a horvát bár-és étteremtulajdonosok azon törvény ellen, amely megtiltja a dohányzást a nyilvános helyeken, közterületeken. Az egyesületük szombaton kiadott nyilatkozata szerint a törvény tönkreteszi az üzleteiket, ezért a jogszabály megváltoztatását követelik.</p>

A dohányzás elleni törvényt április elején fogadta el a horvát parlament. Azóta a vendéglátó ipari helyek, különösen azok, amelyeknek nincs teraszuk, jelentős üzleti visszaesésről számoltak be. Legalábbis ezt állítja a 16 ezer tulajdonost tömörítő egyesületük, amely azt írta a HINA horvát hírügynökségnek eljuttatott közleményében, hogy a turizmus szempontjából alapvetően fontos szektor összeomlik, ha marad a törvény, és ezzel legalább 100 ezer ember megélhetése kerül veszélybe.

Az egyesület azt javasolja, hogy az 50 négyzetméternél kisebb helyeken, ahol csak italt szolgálnak fel, maguk dönthessék el a tulajdonosok, hogy engedik vagy sem a dohányzást. Az ennél nagyobb vendéglátóhelyeken pedig a terület 30 százaléka legyen dohányzásra kijelölt hely. Horvátországban, amelynek fő bevételi forrása a turizmus, becslések szerint 5800 étterem és csaknem 10 ezer bár valamint kávézó van.

A tiltakozást kiváltó törvény 21 ezer eurós büntetés helyez kilátásba annak a tulajdonosnak, akinek éttermében, bárjában, kávézójában dohányoznak. Annak az üzletvezetőnek vagy felszolgálónak, aki látja, de szó nélkül tűri a törvényszegést, 2100 eurós büntetéssel kell számolnia. A hatóságok arra hivatkoznak, hogy meg kell védeni a nemdohányzókat, akik a 4,4 millió lakosú ország kétharmadát teszik ki szerintük.

A zágrábi egészségügyi minisztérium szerint évente csaknem 10 ezer aktív és háromezer passzív dohányos hal meg Horvátországban. A tárca szerint évente 422 millió euróra becsülhető a dohányzást okozta egészségügyi károk költsége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Balkánon van a legtöbb dohányos Európában. A WHO a felnőtt lakosság 30-40 százalékára teszi a dohányzásfüggők arányát ebben a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!