A diósgyőriek strandolni szeretnének. De hol?

Akt.:
Amikor még „nagyüzem” volt a diósgyőri strandon
Amikor még „nagyüzem” volt a diósgyőri strandon
Miskolc – Azt mondták, csak egy évre zár be a diósgyőri strand, de ez már a harmadik év lesz.

Aláírást gyűjtenek Diósgyőrben annak érdekében, hogy újra kinyisson a Diósgyőri Várfürdő, jelezte egyik olvasónk. Mint mondta, ő is aláírta az ívet, mert nagyon kedvelte a strandot. Lakásához közel volt, nem kellett órákat utaznia, hogy elérje a város másik fürdőjét. Hideg vize úszásra kiváló volt, a sportpályákon szívesen sportolt, és gyakran használta a szaunát is, amíg működött. Olvasónk azt azonban nem tudta megmondani, hogy ki gyűjti az aláírásokat.

Ezért fordultunk Bartha Györgyhöz (MSZP), Diósgyőr területi képviselőjéhez. Mint mondta, az aláírásgyűjtésről nem tud, véleménye szerint magánkezdeményezésről lehet szó, de egyetért vele.

– Többször fordultak már hozzám a diósgyőriek, hogy az eredeti ígéretekhez híven nyisson ki újra a fürdő. Az egyik legszebb fekvésű strandról van szó, 2003-ban felújították, majd a Lovagi Tornák Tere építése miatt 2014-ben bezárták, akkor a városvezetés azt mondta, hogy egy évig szünetel a fürdés. Közgyűlési ülésen többször felvetettem a problémát, de mindig csak azt a választ kaptam, hogy a strandot majd megcsinálják – sorolta a képviselő.

Magasabb hőfokon

A februári közgyűlési ülésen is felvetődött a probléma. Akkor Rostás László, Miskolc főépítésze azt válaszolta, keresik a megoldást, hogy hogyan lehetne egy magasabb hőfokú vizet biztosítani a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében.

Tavaly, a strandszezon előtt miskolci jobbikos önkormányzati képviselők jelezték: Miskolc 2019-ig tartó gazdasági programjában mindössze négy mondat szól a strandról, megemlítve, hogy oda „középkori fürdőligetet” álmodott meg a városvezetés.

Ugyancsak tavaly Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere sajtótájékoztató keretében elmondta: „a strand a következő fejlesztési csomagban szerepel. Egyelőre tervezési fázisban van, gondolkodunk, hogy milyen funkciókkal, milyen költségvetési keret terhére tudunk továbblépni. Diósgyőri strandnak lennie kell! Részben a korábbi hagyományokra épülve, de elérhető árakon”.

Az Észak-Magyarország kérdéseket tett föl a miskolci önkormányzatnak a Diósgyőri Várfürdővel kapcsolatban, de válasz egyelőre nem érkezett.

– Hegyi Erika –


Akkor még úgy volt

Ezt írtuk 2014 májusában: „Idén sajnos nem nyit ki a Diósgyőri Várfürdő. Mégpedig azért, mert megkezdődnek a Lovagi Tornák Terének építési munkálatai. A létesítmény 3000 ember befogadására lesz képes, és koncerteket, színházi előadásokat tartanak majd benne. Az építkezés nagy zajjal, porral jár, ezért döntöttek úgy, hogy idén inkább nem nyitják meg a közkedvelt strandot. Az építkezés várhatóan 2015 tavaszán fejeződik be, így a jövő évi szezon nincs veszélyben”.

hirdetés


hirdet�s