A diósgyőri vívó szurkolt Szásznak, de neki még messze van az olimpia

Nagy Kinga és válogatott edzője, Plásztán Attila
Nagy Kinga és válogatott edzője, Plásztán Attila
Miskolc – Nagy Kinga, a Diósgyőri VE vívója most még az előtte lévő versenyekre és az iskolára koncentrál.

Néhány nappal ezelőtt a németországi Laupheimben megrendezett korosztályos párbajtőr-világkupán a hatodik helyen végzett Nagy Kinga, a Diósgyőri VE versenyzője. A 18 esztendős vívó különösen örült ennek a remek pozíciónak, mert…

Alexandra esélyei is megnőttek az Eb- és a vb-részvételre. Nagy Kinga

– Azért, mert ennek köszönhetően az élre álltam a hazai ranglistán, bár abban a pillanatban, amikor lejöttem a pástról, még nem tudtam pontosan, hogy ez mekkora előrelépést fog jelenteni – tette hozzá a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákja. – Az utóbbi években rendre az elején voltam ennek a listának, sokszor már így, év vége felé közeledve, most azonban bőven voltak előttem, mielőtt kiutaztam erre a versenyre. Tényleg örülök annak, hogy így történt, és annak is, hogy klubtársam, Egerszegi Alexandra 21. lett Laupheimben. Ezzel neki is megnőttek az esélyei arra, hogy velem együtt ott legyen a 2017-es korosztályos Európa- és világbajnokságon.

Plovdiv jó ómen

Nagy Kinga beavatta lapunkat abba is, hogy a 2016/2017-es szezont tekintve milyen események vannak már – Laupheimet kivéve – mögötte, illetve előtte.

– A ranglista az idei vébé után „nullázódott”, és a két tavaszi válogató, az ott elért pontok már az újba számítottak – ismertette a diósgyőri vívó. – A felkészülést, a munkát augusztus elején kezdtem, kezdtük el, előbb heti három edzés volt Miskolcon, aztán pedig Tatán voltam. Azóta rendeztek több versenyt is, az említett VK-t, amelyből lesz még nekem három: december elején Pozsonyban, két héttel később Spanyolországban, majd februárban Olaszországban.

A nemzetközi szövetség versenynaptára szerint a két jövőre esedékes világversenyt, a kontinensbajnokságot és a vébét is Bulgáriában, Plovdivban rendezik, szűk egy hónapnyi eltéréssel.

– Az egyik lehetett volna máshol, más országban, más városban, mert jó új helyeket megismerni, utazni – árulta el mosolyogva Nagy Kinga. – Különben Plovdiv nekem korábban már szerencsét hozott, ugyanis 2014-ben itt nyertem kadet világbajnoki ezüstérmet.

Látta, mennyit edz

Mint ismert, az idei, riói ötkarikás játékokon eredményes volt a magyar vívás, ugyanis Szász Emese és Szilágyi Áron is olimpiai bajnok lett.

– Természetesen követtem az eseményeket – vallotta be a DVE vívója, aki 2014-ben részt vett a nankingi nyári ifjúsági olimpián. – Az edzőtáborban láttam, hogy miként, mennyit edz Emese, nagyon megérdemelte az aranyérmet. Szurkoltam neki, az ember testközelből érezte, hogy milyen az, amikor valaki az olimpiára készül, hogy oda lehet kerülni. A nagy cél nekem is az ötkarikás indulás, valamikor, de még csak 18 éves vagyok, úgyhogy mindez egyelőre távolinak tűnik. Jelenleg nem erre koncentrálok, hanem a közelgő versenyekre, továbbá az érettségire.

– Molnár István –


A junior női párbajtőr-ranglista állása

1. Nagy Kinga (Diósgyőri VE) 2010 pont

2. Muhari Eszter (MTK) 1895 pont

3. Dékány Kinga (Békéscsaba AVA) 1750 pont

4. Szabó Viktória (Szombathely) 1445 pont

5. Kazár Dóra (Békéscsaba AVA) 1435 pont

… 10. Egerszegi Alexandra (Diósgyőri VE) 1090 pont
További hírek a boon-sportoldal kategóriából