Nagyvilág

2010.07.14. 10:20

Három hétig sodródott egy hungarocellből tákolt tutajon

<p>Egy Kubáról elmenekült, házilag eszkábált tutajon sodródó férfit fogtak el az amerikai hatóságok Florida partvonala előtt - jelentette szerdán az AFP.</p>

A francia hírügynökség információi szerint a férfi 23 napon át sodródott a hungarocellből barkácsolt tákolmányán. De mivel az amerikai parti őrség az előtt fogta el a kubai férfit, hogy az elérte volna az Egyesült Államok területét, a menekültet hamarosan visszatoloncolják hazájába.

A kubai menekültet kedden, Florida partjaitól mintegy 80 kilométerre délre vette őrizetbe az amerikai parti őrség. A férfi elmondása szerint június 20.-án indult útnak Havannából egy 2 méter hosszúságú, hungarocell habból készült lemezen. Több mint 3 hetes tengeri hánykódása közben szervezete vészesen kiszáradt.

Az amerikai törvények szerint, csak azok a kubai menekültek maradhatnak az Egyesült Államokban, akiknek sikerül elérniük az ország szárazföldi területét. Ellenben azokat visszaküldik Kubába, akiket még a vízen fognak el. Így a férfival együtt hamarosan további 7 olyan kubai menekültet toloncolnak vissza a hazájukba, akiket egy hete fogtak el Key West partvonalától mintegy 40 kilométerre.

Az Egyesült Államok és Kuba 1961 óta nem áll egymással hivatalos diplomáciai kapcsolatban. A két állam képviselőinek legutóbbi megbeszélésén a washingtoni kormányzat azt ígérte, hogy évente 20 ezer vízumot állítanak ki kubai menekülteknek. Válaszul a kubai vezetés azt ígérte, hogy többet tesz annak érdekében, hogy lebeszélje azokat, akik el az Egyesült Államokba akarnak menekülni, valamint, hogy nem büntetik meg azokat, akiket az amerikai hatóságok visszatoloncolnak hazájukba.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!