A diákok 80 százalékát felvették valahová – a miniszter elégedett

Egyértelműen bevált az új felvételi rendszer – fogalmazott Hiller István oktatási miniszter a Független Hírügynökségnek. A tárcavezető szerint átlátható a rendszer, a számokon pedig jól látszik a diákok teljesítménye. Csaknem 96 ezren jelentkeztek idén valamelyik felsőoktatási intézménybe, és 80 százalékukat fel is vették.

Átlagosan 343 pontot értek el a felvételizők az érettségi vizsgákon, ami 71 százalékos teljesítményt jelent. Hiller István szerint ez kitűnő teljesítmény a vizsgázóktól. Ezzel a pontszámmal már be lehetett kerülni egyes intézményekbe, a legmagasabb határ pedig jóval meghaladta a 470 pontot. 400 ezren jelölték be a jelentkezési lapon, hogy SMS-ben kérik az eredményt, ők péntek reggel 8 óráig megkapják az értesítést.

A számítások szerint 82 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat a felsőoktatásban szeptembertől. Az oktatási tárca vezetője elmondta: a legtöbben a turizmus, vendéglátás, illetve műszaki szakokat választottak, de továbbra is népszerű a bölcsészképzés. A jogi képzés iránt ugyanakkor a megszokottnál jóval kevesebben érdeklődtek.