Friss hírek

2009.09.11. 22:28

Kétszázzal több életet mentettek meg a vízirendõrök és vízimentõk idén

<p>A korábbi évekhez képest szerencsésebben alakult az idei nyár a Tiszán. Kevesebb baleset és tragédia történt a folyón augusztus végéig - mondta el Busi László alezredes, Tiszai rendõrkapitány szerdán Szolnokon a vízirendõrök országos versenyén. Az országos adatok szerint ugyanakkor idén csak néggyel kevesebben fulladtak vízbe Magyarországon, mint tavaly, a vízirendõrök és a civil mentõszolgálatok pedig kétszázzal több fürdõzõ életét mentették meg, mint 2008-ban.</p>

A Tiszai vízirendészethez Szegedtõl Tiszabecsig mintegy 600 kilométernyi folyószakasz tartozik, ehhez jön még a Tisza-tó 127 négyzetkilométernyi vízfelülete. A szezon májusban egy halálos motorcsónak balesettel indult a Tisza-tavon Tiszafürednél. Egy hajó vezetõje túl gyorsan hajtott és felborult csónakjával. A nyáron pedig két gyermek fulladt vízbe fürdõzés közben, elsodorta õket a víz. A Tiszai rendõrkapitány szerint a vízíbalesetek egyik oka, hogy a fürdõzõk nem ismerik a folyót, nincsennek tisztában a sodrással és a víz mélységével.

Busi László elmondta: bár a három tragédia is sok, a tavalyi évhez képest felére esett vissza a halálos vízibalesetek széma a Tiszán. A vízirendõrök tapasztalatai szerint a balesetek legfõbb oka még mindig a figyelmetlenség és az óvatlanság.

Idén augusztus 31-éig 149-en fulladtak vízbe Magyarországon, ez csak néggyel kevesebb mint tavaly. Ugyanakkor a vízirendõrök és a civil mentõ szervezetek több mint 600 fürdõzõt mentettek meg a vízbefulladástól a nyáron, ez kétszázzal több mint 2008-ban, ami azt jelenti, hogy idén jóval többen kerültek bajba az élõvizeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!