A devecseri kastélyparkban is bevetik a humuszos eljárást

Devecserben a kastélypark és a fák megtisztításához is bevetik a dudarit nevű talajjavító anyagot. Eddig 30 hektárnyi termőföldön szórták szét a föld mélyéről bányászott ásványt, amelyhez humuszt adva újra termővé tehető a talaj.

A kastélyparkban nem csak a földre szórják ki a huminsavas anyagot, hanem annak az oldatával megmossák a fák törzsét és lepermetezik a koronáját is. Így a maró lúgtól megszabadulhatnak a fás szárú növények – tudta meg a Független Hírügynökség a szert előállító Organit Kft. vezetőjétől, Csicsor Jánostól.

A különleges növényvilágáról híres terület korábban az Esterházy-kastély parkja volt. Olyan ritkaságok ékesítik, mint a mandzsúriai fűz, papíreperfa vagy a kínai császárfa.

A kármentesítő eljárást a cég az ÁNTSZ-szel egyeztetve november 4-én kezdte meg Devecser és Kolontár közötti termőterületeken. A mérések alapján a talaj csak 10 cm mélyen szennyeződött a hypónál tízszer maróbb hatású lúggal. Kísérletek igazolták, hogy ott, ahol elszórták a dudaritot korábban, a vetőmag kicsírázott, az elültetett növények életben maradtak. Az eljárással megelőzhető az is, hogy a levegőbe kerülő iszappor mérgező legyen. 5 tonna dudaritot szórnak a talajra hektáronként. Szerves trágyát is tesznek rá, és tavasszal még baktériumtrágyát, utána teljesen termővé válik újra a talaj.

A dudarit a földben természetesen meglévő ásvány, talajjavításra használják, de állatok, emberek számára hasznos táplálék kiegészítő is készül belőle.
– Független Hírügynökség –