A Delta és a Nyugalom Chicagóban versenyez

A csütörtökön kezdődött Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért van versenyben Mundruczó Kornél Delta című alkotása. Alföldi Róbert rendezése, a Nyugalom pedig az észak-amerikai seregszemle első filmes versenyében indul az Arany Hugó díjért – adta hírül hétfőn a Magyar Filmunió.

Észak-Amerika legrégebbi filmünnepének fődíjáért van versenyben Mundruczó Kornél alkotása. A Delta premierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját – Lajkó Félix – és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi közönség a cannes-i filmfesztiválon láthatta először a Deltá-t, ahol Mundruczó Kornél alkotása elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

A Delta az elmúlt fél évben számos nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást, augusztusban az ART Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) tüntette ki rangos díjával a szarajevói seregszemlén. Az idei Európa Filmdíjakra nevezett játékfilmek között pedig Magyarországot Mundruczó Kornél Delta című filmje képviseli.

Az első filmek versenyében Alföldi Róbert Nyugalom című munkája kapott meghívást. Az Udvaros Dorottya, Makranczi Zalán és Gryllus Dorka főszereplésével készült Bartis Attila regény filmátirata a legjobb első filmnek járó Arany Hugó díjért versenyez.

A 44. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivált a Viggo Mortensen főszereplésével készült Good című film díszbemutatója zárja október 29-én. A Vicente Amorim osztrák filmrendező által jegyzett Magyarországon forgatott alkotás a Laurin Film közreműködésével készült. A brit-német koprodukcióban készült filmben Haumann Máté, Cseh Annamária, Görög László és Fancsikai Péter is szerepel.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.