A dél-koreai parti őrség gumilövedéke megölt egy kínai halászt

Peking, 2012. október 16., kedd (MTI) – Gumilövedék megölt egy kínai halászt kedden, amikor a dél-koreai parti őrség kommandója halászhajókat ellenőrzött a Sárga-tengeren – jelentette a helyi média.

A 44 éves férfit helikopterrel kórházába szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A parti őrség szóvivője szerint a lövedék vélhetően a mellén találta el a férfit.

A jelentés arról számol be, hogy Hongdo-sziget közelében mintegy 30 kínai hajó tartózkodott és halászott illegálisan, amikor a koreai hatóságok akcióba léptek.

Mivel a kínai halászok elővették késeiket és más “emberélet kioltására alkalmas” eszközökkel védekeztek, a koreaiak gumilövedéket alkalmaztak – mondta a szóvivő. Hozzátette: két hajót lefoglaltak, azok legénységét őrizetbe vették.

A térségben nem ritka a tilosban járó kínai halászok és a koreai hatóságok közötti konfliktus, a fizikai összetűzés. A hatóságok minden évben halászok százait fogják el.

Az esetek egy része tragédiával végződik. 2008 szeptemberében egy ellenőrzés közben egy dél-koreai megfulladt, 2010 decemberében egy kínai hajó felborult, és két halásza meghalt. Tavaly decemberben a kínai halászok megkéseltek egy koreait. Idén áprilisban kilenc kínait vettek őrizetbe, miután azok furkósbotokkal és más eszközökkel támadtak a koreai hatóság embereire.

– MTI –