A debreceniek a Zsuzsi vonattal temették a telet

Ragyogó napsütésben mondtak búcsút a télnek szombaton Debrecenben. A hagyományokhoz híven a – névnapját ünneplő – Zsuzsi vonattal utaztak a téltemetők a végállomásra, ahol a Hármashegyen télűző rítusokkal, kiszebáb égetésével igyekeztek minél messzebb zavarni a telet. A most 129 éves Zsuzsi vonat életében 2011 amúgy is emlékezetes lesz, hiszen komoly fejlesztés kezdődik a pályáján.

Évek óta hagyomány, hogy a névnapjához közelebbi szombaton ünneplik Debrecenben a Zsuzsi vonatot, egyúttal temetik a telet is. Ebben a Pergő együttes segített a mintegy kétszáz résztvevőnek. Pintér Gyula, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója vasárnap a Független Hírügynökségnek elmondta: habár a résztvevők és a szervezők mindent megtettek, még kiszebábot is égettek, úgy tűnik, nem sikerült elűzni a telet. Az időjósoknak lett igazuk, vasárnapra visszatért a tél. Az igazgató abban bízik: a Zsuzsi átépítését követően, jövőre még többen lesznek, akik a hagyományőrző rendezvényre eljönnek, hogy egyúttal névnapján is köszöntsék a város legidősebb “hölgyét”.

Mint elmondta: az Észak-Alföldi Regionális Ügynökségtől tavaly 400 millió forintot nyertek pályázaton, ez 10 százalék önrésszel 445 millió, amelyből átépítik a vasúti pályát, továbbá két kocsit akadálymentessé tesznek, hogy mozgáskorlátozottak is utazhassanak rajtuk. Ehhez három helyen a peront is átépítik: az induló és végállomáson, továbbá a Budai-Nagy Antal utcán. Megújul a vasúti pálya is, zúzott kő ágyazatba kerül a sín, a városhatártól a Csereerdőig pedig még aljcserét is végeznek. A közbeszerzési eljárást követően, melyhez a tulajdonostól, a város önkormányzatától várják a zöld jelzést, a remények szerint már májusban indulhat a munka. Maga a pálya várhatóan két hónap alatt elkészül.

Igazi attrakció is lesz: a végállomásnál a régi, szétbontott, szétlopott állomás helyén új épül, benne természetház és csillagvizsgáló kap helyet, amely főleg augusztusban számít majd a csillagokkal teli eget kémlelni vágyók érdeklődésére. Természetesen ehhez igazítják majd a Zsuzsi vonat menetrendjét, hogy éjszaka kimehessenek a csillagvizsgálóhoz az érdeklődők

Egy másik, magánerős beruházás keretében napirenden van a fatelep rendezése. A roppant elhanyagolt telepen kisáruház épül, szórakoztató elemekkel kiegészítve. Ennek most útjában van az kisvasút jelenlegi pályája, amit azonban visszakerül az eredeti nyomvonalra. Közel egy kilométernyi szakaszról van szó, illetve műemléképületek köztük a régi mozdonykijáró – felújításáról van szó ebben a programban, amelynek a becsült költsége mintegy 100 millió forint. Ez a projekt márciusban kezdődik.

A kisvasút védett műemlék, a beruházások a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve történnek. Szerencsére sínek beszerzésére sincs szükség, mert ezek is rendelkezésre állnak.

“Rendkívül dolgos háromegyed év előtt állunk” – összegzett az ügyvezető igazgató, aki hozzátette: amennyire az építkezések engedik, a Zsuzsi vonatot közlekedtetni fogják. A szezon április elsején kezdődik.