Magyarország

2010.04.14. 15:41

45 milliós büntetés a MÁV-nak

<p>A Közbeszerzési Döntõbizottság 45 millió forintra büntette a MÁV Zrt.-t, mert egy korábbi, kisteherautó és személyautó flotta bérletre vonatkozó szerzõdés meghosszabbítása kapcsán megsértette a közbeszerzési törvényt.</p>

A döntõbizottság szerdán nyilvánosságra hozott, egyébként hétfõi keltezésû határozata szerint 2009. április 1-je óta a közbeszerzés megkerülésével használták azokat a jármûveket, amelyekre kötött szerzõdés egy nappal korábban lejárt. Az elmúlt egy évben érvényes új közbeszerzés nélkül másfélmilliárd forintot fizettek ki a kisteherautók használatára és fenntartására.

A MÁV 2004 áprilisában indított közbeszerzési eljárást ezernél is több jármû bérletére és a flotta üzemben tartására - derül ki a Közbeszerzések Tanácsa internetes oldalán található határozatból. Az eljárást a Lease Plan Hungária Zrt. nyerte meg, a szerzõdés 2005. április 1-tõl lépett életbe és négy évig lett volna érvényes.

A szerzõdés 2009. március végén lejárt, a döntõbizottság szerint azóta új közbeszerzési eljárás megkerülésével használta a MÁV a jármû flottát, ezzel az alapjogként biztosított versenyt korlátozta. A bizottság a vizsgálat adatai alapján elismerte, hogy a szerzõdés lejárta elõtt a MÁV új közbeszerzési eljárást indított, de annak nem volt érvényes eredménye. A jármûflottát az eredeti szerzõdés lejárta után egy szerzõdés módosítás alapján használták.

A közbeszerzési Döntõbizottság emiatt 45 millió forintos bírságot rótt ki a vasúttársaságra a hétfõn meghozott határozatában. A pénzt a határozat kézbesítésétõl számított 15 napon belül kell befizetni. A döntés ellen sem fellebbezni, sem az eljárást újra indíttatni nem lehet a határozat szerint. a vasúttársaságnak egyetlen lehetõsége van: felülvizsgálati kérelmet nyújthat be a Fõvárosi Bírósághoz 15 napon belül, de ezzel sem halaszthatja el a pénz befizetését.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!