A Daimler-konszern is megérzi a pénzügyi válságot

Néhány hónapon belül másodszor kenyszerült negatív irányba korrigálni várható bevételi eredményeit a Daimler-konszern. A német autóipar “csillaga” idén sem Európában, sem Amerikában nem tudja növelni eladásait – közölte a sajtóval csütörtökön Dieter Zetsche a cég első embere.

Szemben a múlt esztendő harmadik negyedévének 1,9 milliárd eurós bevételével, 2008 júliusában, augusztusában és szeptemberében 648 millió euróra olvadt a világhírű Daimler gépjárműipari konszern forgalma – jelentette csütörtökön az N24 hírtévé. A pénzügyi válság miatt érezhetően visszafogottabbak lettek a Mercedes vasarlók a két legfontosabb régióban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban egyaránt.

Dieter Zetsche, a Daimler-konszern vezetője néhány hónapon belül már másodszor korrigálta lefelé az aktuális üzleti évre vonatkozó nyereségi prognózisát. Már nem titok, hogy noha a legendás német csillagos modellből többet akartak értékesíteni 2008-ban a tavalyi 1,3 milliós darabszámnál, ez az európai és a tengerentúli piac megtorpanása miatt nem fog sikerülni.

Aligha jelenthet vigaszt a Daimler-konszernnek, hogy a német autóipar más vállalatai, így a Ford, az Opel, a Volkswagen és a BMW is megérzik a nemzetközi penzügyi krízist, és gyáraik termelésének visszafogásával, kényszerszabadságolással, rövidebb műszakokkal reagálnak a kereslet visszaesésére.