A cukorbetegek tájékozatlansága nagyban hozzájárul állapotuk romlásához

A cukorbetegek 40 százaléka egy hétnél ritkábban méri vércukorszintjét és 79 százaléka annak ellenére nem változtat évek óta terápiáján, hogy az utóbbi időkban egyre hatásosabb gyógymódok állnak rendelkezésre.

Ez derült ki a Sonda Ipsos felméréséből – amelyet az “Egészségesebben az egészségeseknél – cukorbetegen!” mozgalom csütörtöki tájékoztatóján ismertettek. A felmérés szerint a betegek csupán 10 százaléka ismerte az állapotukat jellemző legfontosabb mérőszámot az úgynevezett HbA1c-t.
Magyarországon csaknem 1 millió a cukorbetegek száma, 90 százalékuk az úgynevezett 2-es típusú diabéteszben szenved. Ebbe a csoportba tartoznak azok a cukorbetegek, akiknél a kór 40 év felett alakul ki, elsősorban a túlsúly, a helytelen táplálkozás és mozgás hiánya miatt.

A 2-es típusú diabéteszesek 64 százaléka, 550-600 ezer beteg tablettát szed, 21 százalékukat inzulinnal kezelik, 7 százalékuk mindkettőt kapja, 2 százalék nem törődik a bajával.
A mozgalom célja, hogy a tablettát szedő cukorbetegek figyelmét felhívja arra, hogy a legújabb kutatások szerint a leghatásosabb gyógymód számukra is az inzulinos kezelés – mondta Vándorfi Győző, a Magyar Diabetes Társaság elnökségi tagja. Az inzulinos kezelés amellett, hogy sokkal nagyobb esélyt ad a szövődmények elkerülésére, a jelenlegi gyógyszerárak mellett a legolcsóbb terápia is.

A betegségre szedhető korszerű tabletták ára az új rendeletek miatt ugyanis jelentősen megdrágult, míg az inzulinnál a betegeknek csak a 300 forintos dobozdíjat, illetve térítési díjat kell kifizetniük – tette hozzá.
A mozgalom szintén szeretné elérni, hogy a betegek a minél szélesebb körben megismerjék a diabétesz egyik legjellemzőbb mérőszámát a HbA1c-t , amely 3 hónap vércukorszintjének élettani átlagát mutatja. Ha ezt az értéket a betegek 7 százalék alatt tudják tartani, csökkenthető a szövődmények kockázata – mondta a szakember.
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei: látászavar, amely vaksághoz is vezethet, érrendszeri problémák és a vese károsodása.