A csontritkulásról

Az országban csaknem egymillió csontritkulásban szenvedő emberről (kerekítve 700 ezer nőről és 300 ezer férfiról) van tudomásuk az e betegeséggel foglalkozó szakembereknek. csontritkulas [.pdf – 111KB]

Az ezzel kapcsolatos információk átadására hívták össze a sajtó munkatársait csütörtökön Debrecenbe a Városi Egészségügyi Szolgálat (VESZ) épületébe. Közlendőjük lényege, hogy a VESZ Egészségügyi Szolgáltató Kht. által indított Egészség Szabadegyetem hetedik (októberi) témája a csontritkulás.

Az érdeklődőket a jövő héten (20-án, csütörtökön) 17 órára várják az Apolló mozi nagytermébe. Akik elmennek, kálciumban dús ételeket kóstolhatnak, együtt tornázhatnak a mozgásbemutatóval, s néhányuknak arra is módja lesz, hogy megméresse a csontsűrűségét.

Természetesen előadásokat is hallhatnak e betegségről, a megelőzés fontosságáról és módozatairól – mondta Balogh Emilia, a kht. prevenciós irodájának vezetője. Zalatnai Klára, az Osteoporosis (csontritkulás) Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke megemlítette, hogy az 1998-ban alakult szervezetüknek az országban 35 klubja működik.

Hajdú-biharit nem tudott megnevezni, s mint kérdésünkre válaszolva mondta: egyelőre Debrecenben sem találták meg azt a lelkes önkéntest, aki szevezője lehetne a helyi klub létrejöttének. Hogy Hajdú-Biharban hányan szenvednek e betegségben, nem tudható pontosan – hangzott el kérdésünkre. Balogh Emilia később megjegyezte: az országos adat is becslésen alapul. Feltehető azonban – mondta – hogy nálunk a betegszám meghaladja az országos átlagot. Erre a gyógyszerfelhasználás arányából következtetnek, ami persze akár arra is utalhat, hogy az ismert betegek jó ellátásban részesülnek.

SZ.K.