A csontok nem jutnak elegendő kalciumhoz

Akt.:
Mindennap kerüljön az asztalra alacsony zsírtartalmú tejtermék
Mindennap kerüljön az asztalra alacsony zsírtartalmú tejtermék
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az ajánlott kalcium mennyiség felét fogyasztják el a gyerekek.


Közismert, hogy a gyermekeknek napi fél liter tej, illetve kalciumtartalmának megfelelő tejtermék elfogyasztása ajánlott. A korábbi évekhez képest többet, de a szükséges kalciummennyiségnek még így is csak a felét fogyasztják a magyar gyermekek, derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből.

Ajánlás és útmutató készült

Csengeri Lilla, a szövetség kommunikációs bizottságának tagja úgy nyilatkozott, a gyermekek napi kalciumbevitelét napi fél liter tej, vagy tejtermékek fedeznék, de a kicsik fehérjefogyasztása sajnos nem elégséges – fűzte hozzá. Sok gyerek étrendje, különösen a tizenéveseké, messziről sem tartalmaz értékes tápanyagokat. Az üdítőitalok és gyümölcslevek kerültek a fő helyre a tejfogyasztás rovására. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a gyermekeknek szóló táplálkozási ajánlása gyakorlati szempontból is listázza a szükségleteket, eszerint napi háromszor kell, hogy tej vagy tejtermék kerüljön a gyermekek tányérjára. A táplálkozási ajánlás kiegészül egy adagolási útmutatóval, mivel a gyermekeknek kortól függően nagyon különböző a kalóriaszükségletük – nyilatkozta a szakember a weborvos.hu-n.

A kalcium a csontok és ­fogak számára nagyon fontos ­ásványi anyag és a gyermekek számára kiemelten, mivel 20 és 25 éves kor között alakul ki a csúcs csonttömeg, tehát elsősorban eddig lehet tenni azért, hogy magas ásvá­nyi­anyag-tartalmú és erős ­csontjaik legyenek, megőrizzék szi­lárdságukat. A fiataloknak naponta javasolt a csökkentett zsírtartalmú tej, és a joghurtok.

KM

Címkék: , ,