A csőd határán az egyik legnagyobb ukrán kereskedelmi bank

Az ukrajnai Prominvesztbank fél évre befagyasztotta betéteseinek számláit, s a pénzintézet bankautomatáinál is fennakadások vannak a szükséges készpénzkészlet hiányosságai miatt. A pénzügyi szakértők nagy része a világválságot okolja, míg mások illetéktelenek jogtalan beavatkozását gyanítják a háttérben. Tény, hogy már az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is vizsgálja a bank ügyleteit.

Ukrajna egyik legnagyobb kereskedelmi bankjánál néhány hete kezdtek jelentkezni az első aggasztó jelek. Számos ügyfél azt tapasztalta, hogy nehézségekbe ütközik, ha hozzá szeretne jutni betétjéhez vagy átutalásaihoz. Nemrég pedig már az országos tévécsatornák híradóiban is olyan képsorokat lehetett látni, amelyeken – főleg a Donyec-medence nagyvárosaiban – hosszú sorok kígyóznak a Prominvesztbank fiókjai előtt, ugyanis már a kártyákra folyósított munkabérek kifizetésében is problémák adódtak: az automatákból egyszerűen kifogyott a pénz, s a fiókok pénztárainál sem volt elegendő bankjegy.

A bankemberek kezdetben a sajtót okolták, mondván, hogy a lapok igaztalan híreket terjesztenek a bank csődjével kapcsolatban. Később azonban már az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) is beavatkozott, s egy 5 milliárd hrivnyás (körülbelül 167 milliárd forintos) tőkeinjekcióval próbált javítani a Prominvesztbank helyzetén, ám sikertelenül.

A 26 regionális igazgatósággal, 262 fiókkal és több mint 1000 képviselettel rendelkező pénzintézet legutóbbi intézkedéseképpen fél évre befagyasztásra kerültek a betétesek számlaszámai. A pénzintézet élére a nemzeti bank a saját elnökhelyettesét nevezte ki, a pénzügyleteket pedig a legfelsőbb ügyészség és a titkosszolgálat szakemberei vizsgálják.

Ami az ügyfeleket illeti, az UNB és az ukrán bankszövetség azzal igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket, hogy a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően még a bank csődje esetén is betétesenként 50 ezer hrivnyáig (1,7 millió forintig) kezességet vállal a betétekért jótállni hivatott Állami Garanciaalap. A Fakti című központi ukrán napilapban közölt cikk szerzője azonban arra nem tér ki, hogy mi lesz azokkal, akiknek 50 000-nél több hrivnyájuk szerepel a számlájukon.

Az internetes ukrán pénzügyi portálok fórimainak résztvevői szerint egyébként az Aval és a Nadra Bank lehet a következő, amelyet elér a válság szele.