A csillagok leghalványabb gömbhalmazát fedezték fel a Tejútrendszer közelében

A csillagok leghalványabb gömbhalmazát fedezték fel a Tejútrendszer közelében
Santiago, 2012. május 14., hétfő (MTI) – A csillagok eddigi leghalványabb gömbhalmazát fedezték fel a Tejútrendszer közelében a Chilei Egyetem asztrofizikusai.

 

A felfedezésről az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban jelenik meg tanulmány.

A kutatók az Ursa Minor (Kis Medve) törpegalaxisról a Hawaiiban a Mauna Kea-csúcson működő kanadai-francia-hawaii teleszkóp segítségével készített felvételek elemzése során vették észre a halovány “képződményt”. A nagy Keck II teleszkóppal való további megfigyelések alátámasztották a felfedezést. A Keck-teleszkóppal folytatott színképelemzési mérések ugyanis lehetővé tették, hogy megmérjék, milyen gyorsan haladnak a csillagok. Mint kiderült, a gömbhalmaz csillagainak más a sebessége, mint az Ursa Minor-törpegalaxisé, vagyis két különálló “entitásról” van szó – olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

“Eddig is ismertünk vagy másfélszáz csillaghalmazt a Tejútrendszer környékén, ez azonban mind közül a leghalványabb és legtávolibb. Ez azt jelenti, hogy a galaxisunk peremén számos további csillaghalmazra kell számítanunk” – hangsúlyozta a gömbhalmazt felfedező Ricardo Munoz.

A most felfedezett gömbhalmaz, a Munoz 1 körülbelül 500 csillagból állhat, míg egy “átlagos” halmaz körülbelül százezerből. A tudósok feltételezése szerint a gömbhalmaz eredetileg lényegesen több csillagot tartalmazott, ám fokozatosan elveszítette őket, amelyek vélhetően a Tejútrendszer “fennhatósága alá” kerültek.