A csehek kétötöde számára a kommunisták elfogadhatóak a kormányban

  Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – A csehek kétötöde számára nem jelent semmiféle problémát, ha a kommunisták ismét tagjai lesznek a kormánynak – derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A SANEP társaság április végi felmérése szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka úgy véli, hogy a kommunisták esetleges részvétele a kormányban hasznosabb lenne az ország számára, mint a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány.
Egy másik kérdésre válaszolva az emberek 42,5 százaléka azt mondta: egy szociáldemokrata kisebbségi kormány, amely élvezné a kommunisták támogatását, jobb lenne az országnak, mint a mai Necas-kabinet.
Önálló kommunista miniszterek megjelenését a cseh kormányban az emberek 37,1 százaléka nem tartja problémának, míg 55,3 százalék számára ez elfogadhatatlan.
A felmérésből az is kiderült, hogy míg a jobboldalon a kommunisták elutasítottsága továbbra is magas, a szociáldemokrata hívek körében a kommunisták egyre inkább elfogadhatóak, partnerek.
A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) választóinak 83,7 százaléka nyilatkozta azt, hogy el tudja fogadni a kommunisták kormányzati szerepét. Egy szociáldemokrata-kommunista kormánykoalíció a megszólított szociáldemokraták 58,1 százaléka számára elfogadható. Az önálló kommunista miniszterek a szociáldemokraták 75,7 százaléka számára elfogadhatóak.
A Cseh Szociáldemokrata Pártnak egy, a kilencvenes évek második felében elfogadott saját kongresszusi határozatuk (az úgynevezett Bohumíni határozat) tiltja a kormányszintű együttműködést Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM). A felmérésből kiderült, hogy a szociáldemokrata szavazók 75,7 százaléka szeretné a határozat megszüntetését.
Alsóbb szinteken a pártok már hosszabb ideje jól együttműködnek. Regionális és helyi szinteken a jobboldali pártok kommunistákkal történő együttműködése sem ritka.
Az 1989-es rendszerváltás után az egykori állampárt, Csehszlovákia Kommunista Pártja romjain alakult KSCM-et az új pártok évekig politikai karanténban tartották, s minden szinten elszigetelték. Mára a kommunista párt az ország harmadik legerősebb politikai tömörülése, s már csak a kormány ajtaja van zárva előtte.