A cseh sajtó szerint Európában új politika térkép van kialakulóban

  Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Európa új francia forradalmat él át, s a legutóbbi választási hétvége azt mutatja, hogy az európai egyesülés ötvenes években született modellje súlyos válságon megy keresztül és kialakulóban van a kontinens új politikai térképe – vélekedtek hétfőn a vezető cseh napilapok.

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint “Európában új politikai helyzet van kialakulóban, amely lényeges befolyással lesz az integráció további alakulására és elmélyülésére. Az évtizedeken keresztül vallott egyetértés az egyesült Európa közös jövőjéről, amelyhez oly lelkesedéssel csatlakoztak a posztkommunista országok is, köztük a Cseh Köztársaság, most a túléléséért küzd” – írja Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője.
A szerző úgy látja: a mostani választási hétvége jelezte, hogy kezdenek teret veszíteni a nagyobb hagyományos pártok, s előretörnek a kisebb pártok, a radikálisok, s ez nem mindig szolgálja az európai egyesülést, együttműködést. Hollande győzelme a francia elnökválasztáson jelzi a baloldal térnyerését, s ennek jele a szerbiai Európa-párti politikai tömörülések váratlan sikere is.
“A takarékosság kulcsszóhoz most egy másik kulcsszó társult: növekedés. Úgy Francois Hollande győzelme, mint a kis görög pártok parlamentbe való bekerülése, egyértelműen annak jelzése, hogy a választókat a nadrágszíjmeghúzás politikája már nem elégíti ki. Európa az egyszerű megszorításoknál többet vár vezetőitől” – állítja Ehl.

Az európai fejlődés változatait illetően a görögországi parlamenti választás eredménye több tanulsággal szolgál, mint a francia elnökválasztás – véli a Lidové Noviny című konzervatív napilapban Daniel Kaiser. A szerző szerint Görögország azért fontos, mert ott egy szinte kiút nélküli válság közepette került sor választásokra.
“Az eredmény az eddig vezető pártok visszaesése és a rendszer elleni radikálisok nagyarányú térnyerése” – mutat rá az újság. Azt állítja, hogy a görögországihoz hasonló feszültség kezdi feszíteni a spanyol társadalmat is, és senki nem tudja, hogy mindez idővel nem éri-e el Portugáliát, Olaszországot, s talán Franciaországot is.