A csalódott Szerbia válaszlépései a Koszovót elismerő Montenegró és Macedónia ellen

Belgrád diplomáciai erőfeszítése súlyos csapást szenvedtek miután csütörtökön este Montenegró és Macedónia döntött Koszovó elismeréséről. Tették ezt csak egy nappal azután, hogy az ENSZ-közgyűlés elfogadta a szerb kezdeményezést, hogy a nemzetközi bíróság véleményezze Koszovó függetlensége kikiáltásának jogszerűségét. A volt szövetségesében csalódott Belgrád első, éles reagálásában kiutasította a montenegrói és a macedón nagykövetet.

A két jugoszláv utódállam összehangolta lépését. Látszik ez abból is, hogy közös nyilatkozatot hozott nyilvánosságra a lépésről. Hangsúlyozzák, hogy jó kapcsolatokra törekszenek Szerbiával, és támogatják az új szomszéd demokratikus intézményeinek a kiépítését, a multietnikus – minden nemzeti közösség jogait szavatoló – társadalom megteremtése érdekében. Támogatják Szerbiát is az európai integráció útján. Kiemelik ragaszkodásukat a térség országainak tartós stabilitása, békéje, a biztonsága és haladása iránt.

Belgrád eddig soha ilyen kemény választ nem adott Koszovó külföldi elismerésére, mint Montenegró esetében. Eddig ugyanis csak tanácskozásra hazarendelte nagyköveteit, akik már vissza is térhetnek állomáshelyükre. A belgrádi magyarázat szerint az ilyen ellenlépés oka, hogy Podgorica és Szkopje döntését egy nappal azt követően hozta meg, hogy az ENSZ-közgyűlés Szerbia javára döntött, amit Belgrádban nagy győzelemnek kiáltottak ki. Erre a sikeres diplomáciai erőfeszítésre mért csapást Montenegró és Macedónia, amelyek eddig tartózkodtak Koszovó elismerésétől, ám végül a legrosszabbkor tették meg. Vuk Jeremics szerb külügyminiszter szerint ezzel prejudikálják a nemzetközi bíróság döntését.

Ana Vojvodics kiutasított montenegrói nagykövet a diplomáciai mozzanatról szólva “nem okos és nem jó politikai lépésről” beszélt. Elmondta, hogy a neki átnyújtott jegyzék szerint persona non gratanak nyilvánították, és meghagyták neki, hogy 48 órán belül hagyja el Szerbiát. Zoran Lutovac, Szerbia podgoricai nagykövete – aki eddig a helyén maradt – további belgrádi ellenlépéseket helyezett kilátásba, ezek között említette, hogy Szerbia beperelheti Montenegrót.

A térség szerbsége – mind Koszovóban, Montenegróban és Macedóniában, mind pedig a többi jugoszláv utódállamban – csalódással vette a podgoricai és a szkopjei döntést. Kiemelik, hogy ezzel nem a szerbek, hanem az albánok pártjára álltak. A montenegróiak egy része sem azonosul kormányának álláspontjával. Lekicsinylő magyarázatok szerint e két törpeállamnak azt kellett tennie, amit Washington kért tőlük. Kiemelik, hogy nem is maradtak el a amerikai elismerések.

Az amerikai külügyminisztérium üdvözli a montenegrói és a macedón kormány döntését, amely Washington szerint elősegíti a regionális együttműködést és az euroatlanti integrációt. Az Egyesült Államok – mint közölték – folytatja a Macedónia és Montenegró és a többi délkelet-európai partnere támogatását.

Eddig pontosan félszáz ország ismerte el Koszovó függetlenségét.