A családlátogatási rendszer változásairól

Korózs Lajos, az Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára volt a vendége szerda délután az MSZP miskolci frakciójának.

Kora délután Lyukóvölgyben jártak, ahol megtekintették a leendő közösségi központot, s ahol a városvezetés bemutatta a jelenlévőknek azt a szakmai programot, amelyet a közösség fejlesztésére készítettek. A program célja, hogy a közösség tagjai leküzdhessék társadalmi hátrányaikat, s az esélyegyenlőség elérhető közelségbe kerüljön.

Lyukóvölgybe elkisérte az államtitkárt – többek között – Riba Istvánné is, a Nyitnikék óvoda vezetője, a program egyik résztvevője, a körzet képviselőjelöltje. (Tudvalevő, az időközi választásokat a megüresedett önkormányzati képviselői hely betöltésére vasárnap, október 16-án tartják.)

Délután az államtitkár fórumon vett részt a Nyitnikék Napköziotthonos Óvodában, ahol vendég volt még Káli Sándor Miskolc polgármestere, Tompa Sándor országgyűlési képviselő és Szilágyi Gizella az önkormányzat ifjúsági, idősügyi és családpolitikai bizottságának elnöke is. A fórumon Korózs Lajos a családtámogatási rendszer változásait ismertette.

Beszámolt arról, hogy közel kétszeresére tervezik emelni a családi pótlékot, s bár az egy és kétgyerekesek esetén megszűnik a családi adókedvezmény, a kormány szerint a családi pótlék emelése ezt kompenzáli fogja. Beszélt többek között arról is, hogy emelt összegű családi pótlékot kapnak a gyerekeiket egyedül nevelő szülők és a tartósan beteg, fogyatékos gyermekeket nevelők. Előadása után az államtitkár a jelenlévők (főleg pedagógusok, közoktatási intézményvezetők, az ifjúságvédelem területén dolgozók) kérdéseire válaszolt.

H.M.