A CP összes ügynökét törölte a pénzügyi felügyelet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a prágai székhelyû Capital Partners (CP) a.s. befektetési cég valamennyi magyarországi ügynökét, csaknem 70 céget, illetve magánszemélyt, ezek tehát nem végezhetnek Magyarországon ügynöki tevékenységet a társaság nevében – közölte kedden a PSZÁF. A felügyelet szerint a határon átnyúló közvetítõi tanácsadást törvénytelenül végezték, az ügyfelek nem tudták, hogy az ügyletekre a cseh jog az irányadó, és valótlanul kimagasló haszonnal kecsegtették az embereket. Az ügynökök egy részének ráadásul semmilyen szakismerete sem volt. A PSZÁF csalás gyanújával miatt feljelentést is tett a rendõrségen.

A PSZÁF tavaly már kétszer tájékoztatta és figyelmeztette a közvéleményt a cseh Capital Partners átláthatatlan és zavaros magyarországi ügynöki tevékenységére, mostani határozatában aztán a teljes, csaknem 70 céget és magánszemélyt magában foglaló ügynökét törölte azonnali hatállyal a nyilvántartásból. Ezek a cégek és személyek ettõl kezdve nem járhatnak el ügynökként a cseh cég nevében.

A CP ügynökei pénzügyi befektetéseket ajánlottak magyarországi ügyfeleknek, határon átnyúló szolgáltatásként. A PSZÁF azonban megállapította, a hálózat ténykedése súlyosan és alapjaiban sérti a befektetési vállalkozásokra és árutõzsdei szolgáltatókra vonatkozó törvénynek az ügyfelek tájékoztatására elõírt szabályait.

Az ügyfelek számos esetben nem tudták, hogy a CP-vel szerzõdtek, és hogy az ügyletekre a cseh jog az irányadó. Sok közvetítõnek alapvetõ képesítése és szakismerete sincs, ennek ellenére az ajánlott értékpapírok kapcsán gyakorta azt a valótlan látszatot keltették, hogy azonnal vagy hamarosan kimagasló hozamot fognak termelni. A piaci átlag töbszörösére rúgó jutaléka miatt az ügynökök érdeke a minél több szerzõdés megkötése volt az érdekük.

A PSZÁF egyúttal csalás gyanúja miatt büntetõfeljelentést tett a Budapesti Rendõr-fõkapitányságon.Sporthírek