A civilek szerint a Holcimnak nem számít a térség véleménye

Bár a szakhatóság még nem döntött arról, hogy engedélyezi-e Nyergesújfalun a cementgyár építését, a beruházó svájci Holcim cég máris azt a képzetet akarja kelteni az ott élőkben, hogy a kérdés eldőlt és indulhat az építkezés – állítják civil szervezetek. Véleményük szerint a manipuláció célja az, hogy minél kevesebben vegyenek részt a témával kapcsolatos lakossági fórumokon. Korábban öt település lakói népszavazáson utasították el a gyárat, Nyergesújfalun viszont eredménytelenül zárult a voksolás.

A Védegylet és több civil szervezet azt sérelmezi, hogy a cég megbízásából az elmúlt hónapban közvélemény-kutatók járták a településeket és azt kérdezték, “most, hogy már eldőlt a beruházás, mit gondol, volt-e értelme a tiltakozásoknak?”. A szakhatóság azonban még nem döntött, így még nem lehet biztosra mondani, hogy megépülhet a cementgyár. A környezetvédők szerint tehát a Holcim azt a képzetet akarja kelteni az ott élőkben, hogy már minden eldőlt, a manipuláció célja pedig az, hogy minél kevesebben vegyenek részt a témával kapcsolatos lakossági fórumokon.

A környezetvédők szerint az is probléma, hogy a Holcim a hatástanulmány elkészítéshez civil szakmai szervezeteket nem keresett meg, így nem is veszik figyelembe a térség sajátosságait.

A svájci cég a cementgyár építéséhez szükséges kérelmet, a hatástanulmánnyal együtt már benyújtotta a szakhatóságnak. Nyárra derül ki, hogy megkapják-e az engedélyt.